Σύμφωνα με όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, τα κέντρα φιλοξενίας θα μπορούν να φιλοξενήσουν 20.000 πρόσφυγες. «Ήδη προχωρούμε στην αρχή της εφαρμογής του σχεδίου με τη διαδικασία που προβλέπεται», τόνισε για την συμφωνία του ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας πως είναι θέμα ωρών να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις.

Σχετικά με τους χώρους που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα, οι 4 στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά. Συγκεκριμένα, οι χώροι είναι στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα, στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο, το στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό
και το στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η τελική απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιοχές που υπέδειξε η ελληνική πλευρά σε όλο το Αιγαίο και κυρίως σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Κω, Λέβιθα, Σαμοθράκη, Τένεδο και Καστελόριζο.

Όπως ξεκαθάρισε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει να ανακόψει τις ροές, λέγοντας πως Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις εντός των χωρικών τους υδάτων. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γιακουμάκης, όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. «Η απόφαση του ΝΑΤΟ αναφέρεται σε όλους, χωρίς να διαχωρίζει πρόσφυγες και μετανάστες. Όποιο πρόσωπο διασώζεται στα ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα επιστρέφει στην Τουρκία» , διευκρινίστηκε στην Συνέντευξη Τύπου.