Εκτός από το προφανές του συμβολισμού  και του ηθικού μιας τέτοιας εικόνας, όπως ανέδειξε το avgi.gr, υπάρχουν και μια σειρά από νομικές παραβάσεις απέναντι στα περιοριστικά μέτρα που έχουν οριστεί με υπουργικές αποφάσεις για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία.

Πρωθυπουργός χωρίς συναίσθηση, υπεράνω του νόμου «γιατί είναι ανθρώπινος»

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε, επιβεβαίωσε ξεκάθαρα την παρουσία του πρωθυπουργού την Κυριακή στην Πάρνηθα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι «γίνεται κριτική στην πρωθυπουργό επειδή είναι ανθρώπινος» και «δεν θα αρνηθεί να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί με κάποιον».

Οι πέντε νομικές παραβάσεις όπως εύστοχα τις κατέγραψε η «Αυγή» και μία ισχυρή σύσταση που δεν εισακούστηκε:

Παράβαση 1η: Δεν φοράει κανένας μάσκα. Ουδείς στη φωτογραφία ή στο βίντεο, φοράει μάσκα. Ούτε καν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκείνη τη στιγμή κανένας δεν αθλείται.

Παράβαση 2η: Συνωστισμός. Στη φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύθηκε πρώτη, εμφανίζονται έξι τουλάχιστον άτομα αγκαλιασμένα να φωτογραφίζονται, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράβαση 3η: Απαγορεύεται η άθληση για πάνω από τρία άτομα. Είναι προφανές πως πρόκειται για σχεδόν δέκα άτομα, που δεν κρατούν αποστάσεις ακόμα και όταν αθλούνται.

Παράβαση 4η: Η Μαρέβα Μητσοτάκη οδηγά μηχανή μεγάλου κυβισμού φορώντας ακατάλληλο κράνος ποδηλάτου.

Παράβαση 5η: Απαγορεύεται εντός του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας τέτοιου είδους κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων. Συγκεκριμένα ο Κανονισμός Λειτουργίας Εθνικού Δρυμού προβλέπει πως απαγορεύεται «η χρησιμοποίηση του δικτύου δρόμων για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων και δικύκλων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και εκκωφαντικών θορύβων σ’ όλους τους δρόμους».

+ Ισχυρή σύσταση: Μετακίνηση «εκτός» της κοντινής περιοχής της οικίας του Κ. Μητσοτάκη για «σωματική άσκηση», καθώς η μόνιμη οικία του είναι στον Λυκαβηττό. Το «ελευθέρας» που έχουν οι πολιτικοί ως προς τη μετακίνηση τους αφορά μόνο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ασκούν τα καθήκοντα τους.

«Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, εκτός της περιφέρειας Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των λοιπών ελεγκτικών μηχανισμών του άρθρου 8 για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».