Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Πάιατ δήλωσε ότι στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οι σχέσεις των δύο χωρών συσφίχθηκαν ακόμα περισσότερο και λειτούργησε πολύ θετικά το ότι οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα.

Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στη «μεταμνημονιακή» περίοδο και τη φάση οικονομικής ανάκαμψης που περνά. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ακολούθησαν, όπως μεταξύ άλλων στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γ. Ρος, όπου υποδέχθηκε ορισμένα πολύ υψηλόβαθμα αμερικανικά διευθυντικά στελέχη για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, και σε επενδυτικούς πυλώνες όπως ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο Πάιατ δήλωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες μέσω ιδιωτικοποιήσεων για τους αμερικανούς επενδυτές στην Αλεξανδρούπολη. «Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα έχει την ανάγκη εξωτερικής οικονομικής στήριξης μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και αφού «πετύχαμε τη δημοσιονομική εξισορρόπηση και την ευκαιρία να επανέλθουμε στην κανονικότητα», ενώ τόνισε πως η οικονομία πρέπει να στηριχτεί σε ένα μοντέλο οικονομίας που θα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.