Η παρακάτω ανάλυση του Γιάννη Μπογιόπουλου περί της δημοσιογραφικής κάλυψης της απόφασης της αστυνομίας για την απαγόρευση συναθροίσεων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας «τη λέει» λίγο και στο TPP. Την δημοσιεύουμε χωρίς καμία επέμβαση και ομολογούμε ότι προκάλεσε και μια εσωτερική συζήτηση.


Γνωρίζω ότι αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι είναι επιπόλαιοι και ότι άλλοι είναι βιαστικοί και αγχωμένοι, καθώς πρέπει να παραδώσουν την είδηση νωρίτερα από τον ανταγωνισμό. Αλλά αυτό που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας έχει πολλές ακόμη ερμηνείες.

Αναφέρομαι στην απαγόρευση των συναθροίσεων που ανακοίνωσε η Αστυνομία και αφορά, όπως φαίνεται στο χάρτη που δημιούργησε αμέσως ένας πολίτης, μεγάλο μέρος της Αθήνας. Σε πολλά ειδησεογραφικά σάιτ αλλά και σε κανάλια εθνικής εμβέλειας το θέμα αναβαθμίστηκε σε “απαγόρευση πορειών στην Αθήνα” στους τίτλους ή στο κείμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το tovima.gr άλλαξε τουλάχιστον 3 φορές την είδηση μέχρι να τη φέρει σε δημοσιογραφικές διαστάσεις.

Η απόφαση της Αστυνομίας φυσικά είναι αυταρχική και δεν νομίζω να θεωρείται καλό σημάδι για καμία δημοκρατική συνείδηση. Αλλά αναρωτιέμαι σε ποια παγίδα έπεσαν οι καλοί συνάδελφοι και μιλούσαν για μια γενική απαγόρευση, η οποία δεν υπήρχε στην ανακοίνωση της Αστυνομίας. Επίσης πολλοί μίλησαν ή έγραψαν για “απαγόρευση κυκλοφορίας” μπερδεύοντας την κυκλοφορία ατόμων και οχημάτων με τις συναθροίσεις. Αλλη διαστρέβλωση. Δεν διαβάζουν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύουν; Ή δεν καταλαβαίνουν καν τι διαβάζουν;

Την ώρα που έγραφα βιαστικά στο Twitter προσπαθώντας να εξηγήσω ότι η ανακοίνωση της Αστυνομίας ήταν ξεκάθαρη (αν και καταδικαστέα) στο τι απαγορεύεται και τι όχι, μου τηλεφώνησε συνάδελφος με 30 και πλέον χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του.

“Τι έγινε; Απαγόρευσαν τις πορείες;” με ρώτησε. Ακόμη κι αυτός είχε αιφνιδιαστεί από την πρώτη υστερική και λανθασμένη αντίδραση των ΜΜΕ. Αφού του περιέγραψα την παρερμηνεία της ανακοίνωσης αποφάνθηκε: “Α, τους μαλάκες!”

Αυτό που με απασχολεί είναι αν όντως ήταν μαλάκες. Αν ήταν αληθινά απρόσεκτοι, αγχωμένοι, αδιάβαστοι. Πιθανολογώ πως όχι, ή τουλάχιστον όχι όλοι. Επειδή οι κυβερνητικές ανακοινώσεις συνοδεύονται και από τηλέφωνα δημοσιογράφων από και προς τα Γραφεία Τύπου και άλλες πηγές, είναι πολύ πιθανόν, πριν καν εκδοθεί η ανακοίνωση, κάποιοι να είχαν μεταδώσει το μήνυμα που ήθελαν. Ενα μήνυμα που ελήφθη και αναμεταδόθηκε ευρέως. Και το μήνυμα έλεγε “απαγορεύονται οι πορείες”.

Το μήνυμα ήταν λανθασμένο αλλά έκανε τη δουλειά του μεταγλωττισμένο σε υποσυνείδητα μηνυματάκια: “Απαγορεύεται ΕΣΥ να πας στην πορεία”, “όποιος κάνει πορεία είναι παράνομος ή εν δυνάμει παράνομος”, “η πορεία αυτή είναι επικίνδυνη” κ.ά.

Αλλωστε μάθαμε ότι έξι σταθμοί του Μετρό κλείνουν αυτή τη φορά και κλείνουν για πολλές ώρες εξαιτίας των διαδηλώσεων. Συνηθίσαμε κι αυτό το αυταρχικό μέτρο, δηλαδή την παρεμπόδιση των πολιτών να προσέλθουν στις διαδηλώσεις και να αποχωρήσουν από αυτές.

Δεν μπορώ να αποδείξω τώρα ότι υπήρξε οργανωμένη παραπληροφόρηση με σκοπό να αραιώσουν οι μάζες των διαδηλωτών. Πάντως η πληροφορία, ακόμη και τώρα που γράφω, ώρες μετά την ανακοίνωση της Αστυνομίας, δεν μεταδίδεται σωστά. Κι αυτό κάτι σημαίνει για την ενημέρωση που υπάρχει σε αυτή η χώρα.

Υ.Γ. Οι πορείες θα γίνουν.