Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι στο TPP δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις για όλα. Ωστόσο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το συνυπογράφω παρόλο που πιστεύω ότι ιδίως η Εφημερίδα των Συντακτών αποτελεί έναν πυλώνα σε αυτό που έχω στο μυαλό μου ως «νέα ΜΜΕ». Η  πεποίθησή αυτή φυσικά δεν με κάνει να εθελοτυφλώ μπροστά στις αδυναμίες του εγχειρήματος. Εδώ δεν κάνουμε πολιτική, σχολιάζουμε αυθόρμητα και την επικαιρότητα και τα μέσα τα οποία ασχολούνται με αυτήν. Όπως ακριβώς δημοσιεύουμε τις πληροφορίες για το νέο περίεργο δάνειο στον ΔΟΛ έτσι ακριβώς οφείλουμε να επισημαίνουμε και τα περίεργα που αντιλαμβανόμαστε στο δικό μας χώρο. Αλλιώς τι διαφορά θα έχουμε με τους άλλους;

Στο προκείμενο τώρα, αναφέρθηκε από κάποιους στα κοινωνικά δίκτυα ότι το TPP δεν θα έπρεπε να σχολιάζει την ίδια στιγμή που ζητάει donations από τους αναγνώστες του. Δυσκολεύομαι πολύ να κατανοήσω αυτή τη σύγκριση.

Τα donations δεν έρχονται να αντικαταστήσουν την μετοχική σύνθεση ενός ΜΜΕ αλλά την αγορά της ενημέρωσης. Όπως ακριβώς η Εφημερίδα των Συντακτών σας ζητάει να πάτε μέχρι το περίπτερο (και η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να πάτε οπωσδήποτε) και να δώσετε 1 ευρώ έτσι και το TPP (και κάθε άλλο μέσο που βασίζεται σε αυτό το σύστημα, όπως π.χ. το Democracy Now) σας ζητάει εφόσον αξιολογείτε τη δημοσιογραφική του παραγωγή ως άξια να του καταβάλλετε κάποιο αντίτιμο της αρεσκείας σας (και φυσικά της δυνατότητάς σας). Σημειώνω δε ότι τα ποσά που δωρίζετε στο TPP φορολογούνται κανονικά (μην υπολογίζοντας μάλιστα και τις κρατήσεις που κάνει το paypal).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά μια σειρά από αξιόλογα ΜΜΕ. Το περιοδικό Unfollow, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Hot Doc, το radiobubble είναι μόνο κάποια από αυτά. Συμφωνούμε σε όλα μαζί τους; Όχι βέβαια, αν συμφωνούσαμε θα είχαμε φτιάξει όλοι μαζί ένα ΜΜΕ. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε; Βεβαίως! Συμφωνούμε σε κάτι; Φυσικά, στο ότι αν θέλεις να έχεις πρόσβαση σε ενημέρωση που δεν αποφασίζεται από εργολάβους, καναλάρχες και εφοπλιστές θα πρέπει να συμμετέχεις στην αλυσίδα. Αν δεν το κάνεις εσύ κάποιος θα το κάνει για σένα. Μετά από όσα ζούμε αυτά τα χρόνια θέλετε ακόμα να πληρώνει κάποιος άλλος την ενημέρωσή σας;

Κάθε νέο και ουσιαστικό ΜΜΕ διαθέτει ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Άλλοι επιλέγουν να μην αμείβονται, άλλοι πιστεύουν ότι η δημοσιογραφία πρέπει να αμείβεται, άλλοι ότι πρέπει να την πληρώσει το κράτος και άλλοι προτιμούν τους πολίτες. Άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει αντίτιμο για τις υπηρεσίες και άλλοι ότι η ενημέρωση πρέπει να προσφέρεται σε όλους δωρεάν. Κανένα σύστημα ως τώρα δεν έχει αποδειχτεί αρκούντως αποτελεσματικό για αυτό και όλοι μας δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε. Κανένας τρόπος επίσης δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι τα χρήματα που έρχονται στα παραδοσιακά ΜΜΕ από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο TPP έχουμε επιλέξει την εθελοντική συνεισφορά. Το δημοσιογραφικό μας προϊόν είναι επώνυμο και υπόκειται στην κρίση των επισκεπτών του. Αν όλοι όσοι το επισκέπτονται κατέθεταν από 10€ μέσα σε ένα έτος όχι απλά θα καλυπτόταν το κόστος παραγωγής αλλά θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα με ακόμα περισσότερους συναδέλφους. Το μοντέλο αυτό όμως δεν έχει πετύχει. Πέραν των μαζικών δωρεών που έγιναν για τη στήριξη της μετάδοσης της ΕΡΤ το καλοκαίρι (οι οποίες δημοσιεύτηκαν αναλυτικά και δεν κάλυψαν το κόστος αφού απαιτήθηκε ένα επιπλέον ποσό σχεδόν 18.000€) οι δωρεές του 2013 δεν ξεπέρασαν τις 4.000€.

Προφανώς υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Μπορεί να φταίει η νοοτροπία του διαδικτύου, μπορεί να φταίει ότι δεν έχουν λεφτά οι Έλληνες, φυσικά μπορεί να φταίμε και εμείς που δεν καταφέραμε να προσφέρουμε αυτό που θα έκανε τον επισκέπτη να βάλει το χέρι του στην τσέπη και να μας ανταμείψει.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι -όσο αντέχουμε- να παρέχουμε το μέγιστο δυνατό και να ψάχνουμε συνέχεια για ένα πιο ολοκληρωμένο μοντέλο που θα κάνει το TPP βιώσιμο κρατώντας το ταυτόχρονα ανεξάρτητο.

Το Crowdfunding είναι το εργαλείο χρηματοδότησης που επιλέξαμε. Η ΕΦΣΥΝ και η ΑΥΓΗ επέλεξαν κάτι διαφορετικό. Αν όμως δεχόμασταν δωρεές χωρίς να τις περνάμε στα έσοδα και αποφεύγαμε την φορολόγηση τότε κάποιος θα μπορούσε να γράψει ότι υπηρετούμε στραβά το μοντέλο που επιλέξαμε. Νομίζω ότι το ρεπορτάζ του Χρήστου επισημαίνει ακριβώς αυτό.

Υ.Γ. Με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σας και θέλω ειλικρινά να ανοίξουμε ένα διάλογο. Περιμένω τα σχόλιά σας.