X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Περικοπή επιδομάτων αναπήρων, εν μέσω πανδημίας

Με μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών διαμαρτύρεται για την περικοπή επιστημονικού προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν τυφλοί επιστήμονες και την περικοπή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις. Αναφορά κατέθεσε για το ίδιο θέμα ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, στην οποία αναφέρει πως «πως τα μέτρα θετικών διακρίσεων, όπως το επιστημονικό επίδομα, ή τα προνοιακά επιδόματα είναι ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα του κράτους απέναντι στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες» και πως η ενίσχυση αυτή διακόπτεται χωρίς καν να έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να έχουν έστω τη δυνατότητα να ασκήσουν ένσταση.
Περικοπή επιδομάτων αναπήρων, εν μέσω πανδημίας
|

Όπως σημειώνει στην επιστολή της για την ορφανική σύνταξη η ΕΟΤΥ:

Πρόκειται για άτομα που έχει αποβιώσει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€ !!!) και κάποιων μάλιστα οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή. Μάλλον πρόκειται για κάποιο λάθος στη διασταύρωση στοιχείων, πλην όμως, δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα και τις οικογένειες τους είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και την μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για την διαβίωσή τους), αλλά είναι και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων  περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και αδυναμία χρήσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των περιφερειών και των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία οκταετία μέχρι το 2019.

Διαβάστε εδώ την πλήρη επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, την οποία υπέβαλλε σε αναφορά ο βουλευτής Κρ. Αρσένης, σημειώνοντας επίσης πως:

“Και αν η περικοπή του επιστημονικού επιδόματος είναι άδικη και παράνομη, η αναστολή χορήγησης και  περικοπή, κατα περίπτωση, του προνοιακού επιδόματος στους/στις ανάπηρες που δικαιούνταν ορφανική σύνταξη, αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας,” “Όσοι και όσες ανάπηροι συνάνθρωποί μας λαμβάνουν μία ελάχιστη ορφανική σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 313 ευρώ το μήνα, και αφού έχουν χάσει τους μόνους φροντιστές αναπήρων, τους γονείς τους, βλέπουν σήμερα να περικόπτεται ή να αναστέλλεται επ αόριστον το προνοιακό τους επίδομα. Ένα κράτος μονίμως απόν, με ανεπαρκείς και υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, μετακυλίει, με την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, για άλλη μία φορά το βάρος της βλάβης στις πλάτες του ατόμου. Η αναπηρία, όμως, και η άρση των εμποδίων που η ίδια οι κοινωνία θέτει, είναι συλλογική ευθύνη, όχι ατομική υπόθεση.”

Προχωρούν σε αναστολή εν μέσω πανδημίας και ζητούν να αποδείξουν οι ανάπηροι ότι ορθώς λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα, όταν έχουν γίνει επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελευταία 8 χρόνια, διαβάζουμε στα Δελτία Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, και η πλειονότητα των αναπήρων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ζητούν να τα στείλουν μέσω διαδικτύου, λες  και όλοι/όλες οι ανάπηροι έχουν σκάνερ, υπολογιστή, ίντερνετ και την τεχνογνωσία για όλα αυτά.

Την Αναφορά που κατατέθηκε προς το Προεδρείο της Βουλής μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις