Σύμφωνα με το προσχέδιο της επικείμενης έκτακτης συνόδου για το μεταναστευτικό την Κυριακή στις Βρυξέλλες, τα κράτη – μέλη θα επικεντρωθούν στην αύξηση των δαπανών για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, αλλά και στην εντονότερη συνεργασία με κράτη εκτός της Ευρώπης. Επιπλέον, στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η σύναψη διμερών συμφώνων για «επανεισδοχές και μεταφορές», όπως αναφέρει το Reuters.
 
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Ωστόσο, χώρες που είχαν απορρίψει το πρόγραμμα σχετικά με την ανακατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο. Σημειώνεται ότι η σύνοδος έρχεται λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό στις 28 και 29 Ιουνίου.
 
Το προσχέδιο αναφέρει ότι το κράτη – μέλη είναι «αποφασισμένα να σημειώσουν πρόοδο στη μείωση του αριθμού των παράνομων αφίξεων στην ΕΕ, μέσω της ενισχυμένης προστασίας των εξωτερικών συνόρων, αλλά και μέσω κοινών και εναρμονισμένων διαδικασιών παροχής ασύλου». Επιπλέον, γίνεται λόγος για «εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης αλλά και διέλευσης των προσφύγων». Τέλος, στο κείμενο τονίζεται η ανάγκη «πρόληψης των δευτερογενών μετακινήσεων» ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ τόσο για τους παράνομους μετανάστες όσο και για τους αιτούντες άσυλο», με την ταυτόχρονη «εξασφάλιση ταχείας επανεισδοχής από το αρμόδιο κράτος – μέλος».
 
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν οι αιτήσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση, και ότι είναι δύσκολο να περιοριστούν τέτοιου είδους «δευτερογενής μετακινήσεις» λόγω της συνθήκης ελεύθερης εισόδου μεταξύ των μελών της Σέγκεν. Επιπλέον, το προσχέδιο προβλέπει και τη συνεργασία με χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, η Λιβύη, ο Νίγηρας, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
 
Τέλος, στο προσχέδιο σημειώνεται η αύξηση των πόρων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και η παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί. Επιπροσθέτως, προβλέπεται οικονομική υποστήριξη σε χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και η έγκριση κοινωνικών επιδομάτων σε αιτούντες άσυλο που παραμένουν στη χώρα που χειρίζεται την υπόθεση τους.
 

Πιέσεις δέχεται η Μέρκελ

 
Σημειώνεται ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζει πιέσεις από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το οποίο είχε δηλώσει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στους αιτούντες άσυλο από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, αν δεν διαπραγματευτεί η Καγκελάριος μία καλύτερη συμφωνία με τους ηγέτες της Ένωσης, εν όψει της συνόδου στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο αρχηγός του CSU είχε δώσει παράταση δύο εβδομάδων στην Ά. Μέρκελ για να λύσει το ζήτημα. Πηγές του Reuters κάνουν λόγο για προσπάθεια της Γερμανίας να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να οι δύο χώρες να υποδεχθούν πίσω τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Γερμανία. Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, δήλωσε ότι η Μέρκελ πρέπει να το κάνει αυτό για να αποφύγει τις πιέσεις του CSU.