Τα κρούσματα στην Αβάνα έφτασαν τη περασμένη εβδομάδα τα 269, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Ο κυβερνήτης της κουβανέζικης πρωτεύουσας, Ρεϊνάλντο Γκαρσία Ζαπάτα, σύμφωνα με το «teleSUR», δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραβίαση των περιορισμών από μερικούς ανθρώπους προκάλεσε επανεμφάνιση του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κούβα μετά από σκληρές προσπάθειες, που περιελάμβαναν αυστηρή καραντίνα για τα περιστατικά Covid-19 και άμεση ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών του κρούσματος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είχε κατορθώσει να περιορίσει ιδιαίτερα τη μετάδοση του κορονοϊού. Ωστόσο έξι εβδομάδες αργότερα αναγκάστηκε να επιβάλλει εκ νέου αυστηρά μέτρα καθώς τα περιστατικά της νόσου, ειδικά στην Αβάνα, αυξήθηκαν.

Στη Κούβα επιτράπηκε μόνο ο εγχώριος τουρισμός και η χώρα δε δέχτηκε τουρίστες εκτός συνόρων. Μάλιστα οι παραθεριστές πριν μεταβούν για τις διακοπές τους σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, υποχρεώνονταν σε έλεγχο. Ωστόσο φαίνεται ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους.

Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνήτης της Αβάνας, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου και θα έχουν ισχύ 15 ημερών, οπότε και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί. Στους περιορισμούς για την Αβάνα, θα περιλαμβάνεται απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και ατόμων από τις 7 το απόγευμα έως και τις 5 το πρωί, ενώ θα υπάρξουν και κυρώσεις όπως κατάσχεση πινακίδων και πρόστιμα σε όποιον παραβαίνει τους περιορισμούς. Επίσης η μετακίνηση από και προς τη κουβανέζικη πρωτεύουσα θα είναι πολύ περιορισμένη. Από την αρχή της πανδημίας είναι η πρώτη φορά που η Κούβα επιβάλλει μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.