Όπως μεταδίδει το BBC, η οργάνωση «Save the Children», φέρνει στο φως της δημοσιότητας σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί την Υεμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τους υπολογισμούς τους, αναφέρουν ότι περίπου 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα του πολέμου το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον 6.800 πολίτες έχουν δολοφονηθεί και 10.700 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την ίδια στιγμή, 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της οργάνωσης, Τάμερ Κιρόλος, πολλά παιδιά πεθαίνουν βασανιστικά, με τους γονείς τους ανήμπορους να αντιδράσουν.  «Για κάθε παιδί που πεθαίνει από τους βομβαρδισμούς ή τις σφαίρες, υπάρχουν δεκάδες παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ, καθώς τα ζωτικά τους όργανα επιβραδύνουν τη λειτουργία τους μέχρι να πάψουν να λειτουργούν. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι τόσο αδύναμο που είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε λοιμώξεις, ενώ κάποια από αυτά είναι τόσο αδύναμα που δεν μπορούν ούτε να κλάψουν. Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι».


Χάρτης με την κρίση υποσιτισμού στην Υεμένη

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως συνολικά στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με την πείνα 8,4 εκατ. άνθρωποι, και ο οργανισμός εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια εν μέσω της νομισματικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω απ' τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας δεν ξέρουν από πού και πότε θα υπάρξει το επόμενο γεύμα. Τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ είχε υπογραμμίσει ότι έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να πεθάνουν από λιμό τους επόμενους μήνες.

Οι ανακρίβειες για τον αριθμό των θυμάτων

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσαν το 2016 ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ο αριθμός των νεκρών από τις πολεμικές συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς ήταν 10.000. Παρότι οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά εντατικοποιήθηκαν, ο υπολογισμός των θυμάτων παρέμεινε ο ίδιος το 2017 και το 2018 και αναφέρεται τακτικά από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς σχολιασμό ή προσπάθεια διερεύνησης των στοιχείων.

Η ανεξάρτητη οργάνωση Δεδομένα Τοποθεσιών και Γεγονότων Ένοπλων Συγκρούσεων (ACLED) καταγράφει λεπτομερώς τους θανάτους αμάχων και πολεμιστών από ένοπλες συγκρούσεις στην Υεμένη. Τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί μέχρι σήμερα αποδεικνύουν ότι από 1/1/2016 μέχρι 20/10/2018 τουλάχιστον 56,000 άτομα πέθαναν στην Υεμένη (η βάση δεδομένων βρίσκεται εδώ, με επιλογές Middle East και Yemen). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή του πολέμου αναμένεται να φτάσει τους 70.000-80.000 όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων.

Συνεπώς οι υπολογισμοί των διεθνών οργανισμών δεν περιλαμβάνουν περίπου το 85% των θυμάτων. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαλούνται συνεχώς δυσκολίες πρόσβασης στις εμπόλεμες περιοχές που εμποδίζουν την επιβεβαίωση του αριθμού των θυμάτων, αναγνωρίζοντας έμμεσα την ανακρίβεια των υπολογισμών τους.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Μιχάλη Γιαννεσκή «Οκτώ στους δέκα νεκρούς στην Υεμένη δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς διεθνών οργανισμών».