*Αναδημοσίευση του ρεπορτάζ από τον τοπικό ιστότοπο «Στο Νησί»

Ας σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δομή φιλοξενίας από το 2012 και λειτουργούσε άτυπα, ενώ ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί το Κέντρο της Μόριας, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες στέγασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Με τη συναίνεση, μάλιστα του τότε Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου που είχε παραδώσει τα κλειδιά των πρώην δημοτικών κατασκηνώσεων σε ντόπιες οργανώσεις που δημιούργησαν το περίφημο «Χωριό του Όλοι μαζί».

γράφει η Ανθή Παζιάνου

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΠΙΚΠΑ «έσωσε» την κατάσταση, ενώ συνεχίζονταν η απειλή του λουκέτου και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης, είχαν καταγγείλει τη λειτουργία της δομής και είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες σε δημοσιεύματα.

Από την άλλη, πολλές φορές και σε επείγουσες καταστάσεις φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες οικογένειες. Μόνο το 2015 πέρασαν πάνω από 26.000 πρόσφυγες από αυτή τη δομή, όπως εξήγησε η Έφη Λατσούδη εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η Αστυνομία μετέφερε στο ΠΙΚΠΑ αιτούντες άσυλο, ώστε να μη μείνουν στον δρόμο.

Είναι αναγκαίο το ΠΙΚΠΑ;

Το ζήτημα είναι αν τώρα με τον νέο προσωρινό καταυλισμό στον Καρά- Τεπέ που έστησε σε 10 ημέρες με ευθύνη του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι αναγκαίο.

Οι «κάτοικοί» του λένε σίγουρα ναι, και μπορείτε στο βίντεο να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις τους, αναφορικά με τις διαφορές του ΠΙΚΠΑ από το ΚΥΤ Μόριας, από την έλλειψη σε βασικά αγαθά έως το ζήτημα των τσακωμών μεταξύ των διαμενόντων.

Αναγκαίο όμως λένε ότι είναι και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», με τη διευθύντρια, Χριστίνα Ψαρρά να επιμένει ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλές κατηγορίες ευάλωτων ασθενών που δεν μπορούν να επιστρέφουν μετά την περίθαλψη σε έναν χώρο συνωστισμού και σε έναν τόπο προβληματικό για την υγεία τους, όπως είναι ένας καταυλισμός σαν το ΚΥΤ Μόριας ή πλέον αυτός του Καρά- Τεπέ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Νίκος Μαρίνος τόνισε ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει για παράδειγμα από ένα χειρουργείο δεν μπορεί να επιστρέφει σε συνθήκες επισφαλείς για την υγεία του.

Πάντως το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους της δομής, εκτός από το έγγραφο που τους γνωστοποιεί ότι η δομή θα κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο για τη διάσωση του ΠΙΚΠΑ ως εγχειρήματος- πρότυπου, ενώ και ευρωβουλευτές κατέθεσαν σχετική κοινή ανακοίνωση στηρίζοντας τη δομή.

επερχόμενο κλείσιμο της δομής που ξεκίνησε το 2012: