Περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας ζητάει ο Γκουαϊδό

Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να ενισχύσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Νικολάς Μαδούρο, μία ημέρα μετά την απέλαση του Γερμανού πρεσβευτή επειδή «παρενέβη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Την Τετάρτη, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η κρίση στη Βενεζουέλα «επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων» της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση Μαδούρο.
|

Οι ευρωπαϊκές χώρες «θα πρέπει να ενισχύσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμποδίσει τα χρήματα των Βενεζουελάνων να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν αντιπάλους του καθεστώτος και τους αυτόχθονες», δήλωσε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Γκουαϊδό επέκρινε την απόφαση του Μαδούρο να απελάσει τον Γερμανό πρεσβευτή στο Καράκας, ζητώντας να «παραμείνει» στη Βενεζουέλα.

«Η Βενεζουέλα ζει υπό μία δικτατορία και αυτός ο τρόπος δράσης αποτελεί απειλή εναντίον της Γερμανίας. Ο Μαδούρο κρατά παράνομα την προεδρία. Δεν έχει τη νομιμοποίηση για να κηρύσσει έναν πρεσβευτή ανεπιθύμητο», κατήγγειλε, ευχαριστώντας παράλληλα το Βερολίνο «για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει».

«Το καθεστώς δεν απειλεί μόνο λεκτικά τον πρεσβευτή, απειλεί και τη σωματική του ακεραιότητα», τόνισε. 

Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα χειροτέρεψαν την κρίση σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι η κρίση στη Βενεζουέλα «επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων» της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση Μαδούρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η Μ. Μπασελέ δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων -περιλαμβανομένου του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών- μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την πίεση τους προς την κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος στον ΟΗΕ Έλιοτ Έιμπραμς δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εφαρμόσουν μία σειρά νέων οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων, στοχεύοντας στην «ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία». Παράλληλα, προειδοποίησε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να επιβάλλει «δευτερογενείς κυρώσεις» σε ξένες επιχειρήσεις ή και τρίτες χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται οικονομικά με την Βενεζουέλα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις