Με ψήφισμα τους, περισσότεροι από 700 υγειονομικοί χαρακτηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο, γηρασμένο και απροετοίμαστο και ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις.

Στο κείμενό τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι 27 μέρες μετά την εκδήλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας μετράμε ήδη περισσότερα από 600 επιβεβαιωμένους ασθενείς και θρηνούμε τα πρώτα 15 θύματα. «Η κυβέρνηση επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και ζητάει από τον ελληνικό λαό να αναλάβει την ατομική και κοινωνική ευθύνη και να μείνει σπίτι. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. Ως υγειονομικοί (ιατροί και νοσηλευτές) που εργαζόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες εδώ και πάρα πολλά χρόνια σας λέμε:

»Είμαστε και ήμασταν εδώ, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις που δέχθηκε το ΕΣΥ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν βάζουμε στο ζύγι την καθημερινή μας προσφορά. Με πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα νοσήσουν θα συνεχίσουμε. Ήδη 200 συνάδελφοι μας βρίσκονται σε καραντίνα. Όμως, η “μειωμένη καραντίνα” του υγειονομικού προσωπικού σε περίπτωση συμπτωμάτων, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας όπως τις έχουμε βιώσει και η ελλειπής και καθυστερημένη πρόσληψη επαρκούς προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινδυνεύουν να μας μετατρέψουν σε πηγή μετάδοσης».

Οι γιατροί επισημαίνουν πως οι περισσότερες από τις μόλις 567 Μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλήρεις και συνοδεύονται από μακριές λίστες αναμονής, ενώ απαιτούν τα εξής:

Ανοίξτε άμεσα κλίνες ΜΕΘ και προμηθευτείτε αναπνευστήρες

Προχωρήστε άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ και των λοιπών κενών θέσεων στο ΕΣΥ

Επιτάξτε όσες κλίνες ΜΕΘ και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα χρειαστεί για να αντέξει το ΕΣΥ

Προμηθεύστε με αντιδραστήρια τα δημόσια νοσοκομεία και εξοπλίστε τα με μοριακές τεχνικές (PCR)

Ανακαλέστε την απαράδεκτη ρύθμιση για καραντίνα 7 ημερών στους συναδέλφους που θα νοσήσουν με πρόνοια για αντικατάσταση των νοσούντων με νέο προσωπικό

Εξασφαλίστε για το σύνολο των υγειονομικών όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας

Ανακαλέστε την απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ που μειοδοτεί σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας και μας καλεί να δουλέψουμε με μειωμένο ή και ανύπαρκτα εξοπλισμό

Μεριμνήστε για τους πιο ευπαθείς ανάμεσά μας (έγκυες, συνάδελφοι με χρόνια νοσήματα)»

Δείτε όλο το ψήφισμα και τις υπογραφές εδώ:

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας συστήνει Εθελοντικό πρόγραμμα, που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε συνταξιούχους επιστήμονες υγείας και φοιτητές, εκκινεί το υπουργείο Υγείας με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι στον κορωνοϊό.

Εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές αναζητά το υπουργείο Υγείας