Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, μέχρι την τελευταία ημέρα του περασμένου έτους είχαν συγκεντρωθεί καταγγελίες που αφορούν 251 επιχειρήσεις και 2.319 εργαζόμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις καταγγελίες βρίσκονται σε εξέλιξη 44 έλεγχοι και 69 διαδικασίες εργατικής διαφοράς, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που αφορούν τις μισές, το δώρο καταβλήθηκε με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ.
 
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων, σε πολλές περιπτώσεις τα δώρα καταβλήθηκαν για την αποφυγή των επιπτώσεων του νόμου από τη μεριά της εργοδοσίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επικράτησε η εργοδοτική τρομοκρατία, καθώς υποχρέωναν εργαζόμενους να κάνουν ανάληψη των χρημάτων και να το επιστρέφουν στους εργοδότες. 

Για περισσότερους από το 50% των εργαζόμενων που κατήγγειλαν πως δεν πήραν το δώρο, και μετά την καταγγελία το εισέπραξαν, έκανε λόγο ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, στο ρ/σ News 247 την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας πως οι σχετικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας ήταν εκατοντάδες και υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως είναι απαραίτητη η καταγγελία από τους θιγόμενους.

 

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 53 προσλήψεις

 
Την ίδια ώρα, την έγκριση της έκδοσης προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για 53 προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι οποίες κατανέμονται σε 47 κατηγορίας ΠΕ και 6 κατηγορίας ΤΕ, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η ενίσχυση του ΣΕΠΕ. αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Εκτός από τις 53 προσλήψεις που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το προσωπικό του ΣΕΠΕ έχει ήδη αυξηθεί με 39 άτομα από επιτυχόντες παλαιότερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και με 15 άτομα από μετατάξεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ενίσχυσή του με άλλα 150 άτομα, μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας. Παράλληλα, με τον νέο οργανισμό του υπουργείου Εργασίας (ΠΔ 134/2017), οι οργανικές θέσεις του ΣΕΠΕ αυξήθηκαν από 829 σε 970, θέτοντας τη βάση για την ενίσχυση της στελέχωσης του Σώματος. Συνολικά, με την ολοκλήρωση των παραπάνω προσλήψεων και της κινητικότητας, το προσωπικό του ΣΕΠΕ θα φτάσει τα 950 άτομα, ενισχυμένο με πάνω από 240 εργαζόμενους ή κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2014».
 
«Σε αντίθεση με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν σε συρρίκνωση το ΣΕΠΕ, η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, για να το ενισχύσει, καθιστώντας το έτσι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.