X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Περισσότεροι από 2.300 εργαζόμενοι χωρίς δώρο Χριστουγέννων

Καταγγελίες που αφορούν 251 επιχειρήσεις και 2.319 εργαζόμενους δέχθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όταν και έληξε η άτυπη προθεσμία για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη 44 έλεγχοι και 69 διαδικασίες εργατικής διαφοράς. Νέες προσλήψεις στο ΣΕΠΕ αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|
Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, μέχρι την τελευταία ημέρα του περασμένου έτους είχαν συγκεντρωθεί καταγγελίες που αφορούν 251 επιχειρήσεις και 2.319 εργαζόμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις καταγγελίες βρίσκονται σε εξέλιξη 44 έλεγχοι και 69 διαδικασίες εργατικής διαφοράς, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που αφορούν τις μισές, το δώρο καταβλήθηκε με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ.
 
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων, σε πολλές περιπτώσεις τα δώρα καταβλήθηκαν για την αποφυγή των επιπτώσεων του νόμου από τη μεριά της εργοδοσίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επικράτησε η εργοδοτική τρομοκρατία, καθώς υποχρέωναν εργαζόμενους να κάνουν ανάληψη των χρημάτων και να το επιστρέφουν στους εργοδότες. 

Για περισσότερους από το 50% των εργαζόμενων που κατήγγειλαν πως δεν πήραν το δώρο, και μετά την καταγγελία το εισέπραξαν, έκανε λόγο ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, στο ρ/σ News 247 την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας πως οι σχετικές καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας ήταν εκατοντάδες και υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως είναι απαραίτητη η καταγγελία από τους θιγόμενους.

 

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 53 προσλήψεις

 
Την ίδια ώρα, την έγκριση της έκδοσης προκήρυξης από το ΑΣΕΠ για 53 προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι οποίες κατανέμονται σε 47 κατηγορίας ΠΕ και 6 κατηγορίας ΤΕ, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η ενίσχυση του ΣΕΠΕ. αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Εκτός από τις 53 προσλήψεις που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το προσωπικό του ΣΕΠΕ έχει ήδη αυξηθεί με 39 άτομα από επιτυχόντες παλαιότερου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και με 15 άτομα από μετατάξεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ενίσχυσή του με άλλα 150 άτομα, μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας. Παράλληλα, με τον νέο οργανισμό του υπουργείου Εργασίας (ΠΔ 134/2017), οι οργανικές θέσεις του ΣΕΠΕ αυξήθηκαν από 829 σε 970, θέτοντας τη βάση για την ενίσχυση της στελέχωσης του Σώματος. Συνολικά, με την ολοκλήρωση των παραπάνω προσλήψεων και της κινητικότητας, το προσωπικό του ΣΕΠΕ θα φτάσει τα 950 άτομα, ενισχυμένο με πάνω από 240 εργαζόμενους ή κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2014».
 
«Σε αντίθεση με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν σε συρρίκνωση το ΣΕΠΕ, η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, για να το ενισχύσει, καθιστώντας το έτσι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις