Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

«Αναπόφευκτος» ο συνωστισμός και ο εμπαιγμός των επιβατών από τον Καραμανλή τον νεότερο

Αξίζει να σημειωθεί ως προς τον συνωστισμό στα ΜΜΜ ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα για τις συγκοινωνίες και τα λεωφορεία της Αθήνας, ενώ όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα θερινά δρομολόγια βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, κληθείς να απαντήσει για το αν προβλέπεται ενίσχυση των δρομολογίων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού λόγω κορονοϊού, απαντούσε ότι «εξαντλούμε τα όριά μας» και πως «ό,τι και να κάνουμε, όμως, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό».

Τον παραπάνω παραλογισμό έρχεται να συμπληρώσει νεότερη απόφαση για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Άρθρο 7) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Κυριακή 26 Ιουλίου, η οποία μάλιστα φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του υπουργού Κ. Καραμανλή.

«Σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης […], σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού εξήντα πέντε (65%) του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό» που δημοσιεύει το athenstransport.com.

Όπως τονίζεται, «τυχόν παράβαση της συγκεκριμένης διάταξης επιφέρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού του 65%, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε επιβάτες οι οποίοι δεν φέρουν μάσκα προστασίας».

Η επίμαχη απόφαση βρίσκεται σε ισχύ από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου, το ανώτατο όριο πλήρωσης των οχημάτων βρισκόταν στο 50%. Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει πως παραμένει αδιευκρίνιστο αν πραγματοποιούνται έλεγχοι ή όχι για την τήρηση του ορίου των επιβατών στις συγκοινωνίες της Αθήνας. «Προς το παρόν γνωρίζουμε μόνο για τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα οποία ακινητοποιήθηκαν όταν διαπιστώθηκε πως είχαν επιβιβαστεί υπεράριθμοι επιβάτες, ενώ σε 2 τουλάχιστον περιπτώσεις κλήθηκε και η αστυνομία για την αποβίβασή τους» αναφέρεται ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

«Αναπόφευκτος» ο συνωστισμός και ο εμπαιγμός των επιβατών από τον Καραμανλή τον νεότερο