Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

«Με μεγάλη λύπη η Κάρολ και ο Μαρκ Θάτσερ ανακοίνωσαν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Λόρδος Μπελ.

Η κηδεία της θα τελεστεί με στρατιωτικές τιμές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Η σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία σήμερα κυματίζει μεσίστια έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Θάτσερ είχε διατελέσει αρχηγός της κυβέρνησης των Συντηρητικών από το 1979 μέχρι το 1990. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 1959 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής των Συντηρητικών στο Φίντσλεϊ του βορείου Λονδίνου, ενώ αποχώρησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992.
Διαδέχτηκε τον Έντουαρντ Χιθ στην ηγεσία του κόμματος το 1975 και κέρδισε τις εκλογές το 1979, το 1983 και το 1987.
Ως πρωθυπουργός, η Θάτσερ αποκάλεσε «τρομοκράτη» τον Νέλσον Μαντέλα, υπερασπίστηκε τον χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, ανέβασε τους τόνους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και εξαπέλυσε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς ενάντια σε απεργούς και μετανάστες. Αντιδρούσε στην ΕΟΚ, αύξησε τα επιτόκια στο 15%, φορολόγησε τους ιδιοκτήτες σπιτιών σύμφωνα με τον αριθμό των ατόμων που διέμεναν σε αυτά και φυσικά δεν δεχόταν καμία άποψη αντίθετη στον -σχεδόν ακράιο- νεοφιλελευθερισμό που η ίδια πρέσβευε.

Στις 2 Απριλίου 1982, ημέρα Παρασκευή, η δικτατορική κυβέρνηση του στρατηγού Λεοπόλντο Γκαλτιέρι της Αργεντινής εισέβαλε στα νησιά Φόκλαντ, τα οποία αποτελούσαν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας. Ξεκίνησε έτσι ο λεγόμενος «Πόλεμος των Φόκλαντ», καθώς η βρετανή πρωθυπουργός αντέδρασε, στέλνοντας επιτόπου ναυτική δύναμη για να ανακαταλάβει τα νησιά. Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία, προκαλώντας πατριωτική έξαρση στη Μεγάλη Βρετανία και προλειαίνοντας το έδαφος για νέα νίκη των Τόρις.

Πράγματι, στις εκλογές του Ιουνίου του 1983, οι Συντηρητικοί κέρδισαν και πάλι τις εκλογές έναντι των Εργατικών. Στη δεύτερη θητεία της, η Θάτσερ θέλησε να μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων, με αποτέλεσμα πολλές απεργίες, με σημαντικότερη την απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, κάτι που ουδόλως την επηρέασε, αφού εξελέγη, το 1988, στην τρίτη της θητεία ως πρωθυπουργός. Παραιτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1990 με τη δημοτικότητά της στο ναδίρ.

Ωστόσο, στην εκλογή νέου προέδρου του κόμματος της δεν κατόρθωσε να εκλεγεί από τον πρώτο κιόλας γύρο, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να μην είναι υποψήφια στον επόμενο γύρο. Η ίδια παρέμεινε βουλευτής ως τις εκλογές του 1992.

Κόρη μπακάλη που σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με την ισχυρή αποφασιστικότητα που την έκανε γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία», η Μάργκαρετ Θάτσερ αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι πολιτικοί, καθώς συνέθλιψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο κομμάτι της βρετανικής οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μόλις έμαθε για τον θάνατο της Θάτσερ, ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη και αναμενόταν να επιστρέψει στη χώρα από τη Μαδρίτη όπου βρισκόταν, το συντομότερο δυνατό.
 
«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Λαίδης Θάτσερ. Χάσαμε μία σπουδαία ηγέτιδα, μία σπουδαία πρωθυπουργό και μία σπουδαία Βρετανίδα. Όχι απλώς ηγήθηκε της χώρας μας, αλλά την έσωσε», επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Κάμερον.

Τη λύπη της εξέφρασε, μέσω εκπροσώπου της, και η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια της εκλιπούσης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ χαρακτήρισε τη Θάτσερ ως μία από τις «καθοριστικές μορφές στη σύγχρονη βρετανική πολιτική». «Μπορεί να δίχασε τις απόψεις στη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας, αλλά όλοι θα αναγνωρίσουν σήμερα τη δύναμη της προσωπικότητάς της και τη ριζοσπαστικότητα της πολιτικής της».

«Με πολλή λύπη έμαθα για τον θάνατο της βαρόνης Θάτσερ. Η μνήμη της θα ζήσει για πολλά χρόνια αφότου ο κόσμος ξεχάσει τα γκρίζα κοστούμια της σημερινής πολιτικής», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Independent

Με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία της

Η τελετή της κηδείας της πρώην πρωθυπουργού δεν θα είναι καθ' ολοκληρία οργανωμένη από το κράτος, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά της.

 
Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δεν ορίστηκε η ημερομηνία. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών.
 
«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού —και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα— σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
 
«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ποια ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ