Ο Βέκβερτ γεννήθηκε το 1929. Τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης επωμίστηκε με τα καθήκοντα του δασκάλου και το 1951 έγινε μέλος του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» που ίδρυσε ο Μπρεχτ. Το 1953 παρουσιάζει την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά με την «Μάνα» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου του Μπρεχτ.
 
Το 1960 γίνεται αρχισκηνοθέτης του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, σκηνοθετώντας μεταξύ άλλων τα έργα του Μπρεχτ «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Μέρες της Κομμούνας» όλα με τη μουσική του Χανς Άισλερ. Το 1977 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», σκηνοθετώντας και ο ίδιος έργα των Μπρεχτ, Γκόρκι, Φόλκερ Μπράουν κ.ά.. Το 1982 εκλέγεται πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και το 1986 στο 11ο Συνέδριο μέλος της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Μετά τις ανατροπές η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου αξιολογεί όλα τα θέατρα της πρωτεύουσας της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) και αποφαίνεται ότι το «Μπερλίνερ Ανσάμπλ»  μπορεί να διατηρηθεί μόνο σαν ιδιωτικό θέατρο των κληρονόμων του Μπρεχτ ή αν αλλάξει ριζικά κάτω από άλλη διεύθυνση.

Ο Βέκβερτ τους καταγγέλλει για φίμωση του πολιτικού θεάτρου και κλείσιμο οτιδήποτε θυμίζει τη ΓΛΔ. Ξεκινά βρώμικη εκστρατεία ενάντια στον στρατευμένο σκηνοθέτη, ενορχηστρωμένη από κόμματα και ΜΜΕ που υπηρετούν το σύστημα. Μετά το 1995 ο Βέκβερτ συνεχίζει το σκηνοθετικό του έργο σε θέατρα της Γερμανίας και του εξωτερικού, γράφει βιβλία, διδάσκει σε θεατρικές ακαδημίες, και μαζί με την ηθοποιό και σύντροφό του Ρενάτε Ρίχτερ εμφανίζεται σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις και μουσικές παραστάσεις.
Τον Απρίλη του 2013 μη μπορώντας να συμμετάσχει για λόγους υγείας στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο οποίο είχε προσκληθεί, δίνει ειδικά για το συνέδριο μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη η οποία περιέχεται στην έκδοση «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και στην οποία δημοσιεύονται τα υλικά του συνεδρίου για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.
 

Ανακοίνωση του ΚΚΕ
 

«Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του αγαπητού συντρόφου, σπουδαίου θεατρικού σκηνοθέτη και μαρξιστή μελετητή, Μάνφρεντ Βέκβερτ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο, του συνεργάτη και μαθητή του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
 
«Ο Μάνφρεντ Βέκβερτ θα μείνει ζωντανός στις καρδιές και στη μνήμη μας σαν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της τέχνης, για τη βαθιά σκέψη και το πλούσιο επιστημονικό έργο του, για τη δημιουργική συνέχεια που έδωσε στο ρεαλιστικό, υλιστικό – διαλεκτικό θέατρο του δασκάλου του Μπρεχτ», προθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και σημειώνει:
 
«Αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή η απλόχερη και καθοριστική συμβολή του στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ, με βιβλιογραφία, κινηματογραφημένο και ηχογραφημένο υλικό. Προπαντός όμως φυλάμε ως ένα από τα πιο πολύτιμα αποκτήματά μας τον απλό, ζωντανό και συνάμα ακριβή και βαθύ λόγο του στην τελευταία βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του προς το ελληνικό κοινό του συνεδρίου, που συγκροτεί την πληρέστερη εισαγωγή στο έργο του Μπρεχτ».
 
Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην σύζυγο του Μ. Βέκβερτ, ηθοποιό Ρενάτε Ρίχτερ, στην κόρη του και στις δύο εγγονές του. «Σαν χρέος τιμής προς τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο θα φροντίσουμε να συνεχίσουμε τη διάδοση του έργου του, συγγραφικού και σκηνοθετικού, στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.