X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πέτσας: Η στάση της εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα

Σε σειρά θεμάτων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε σχέση με τον πτωχευτικό κώδικα αλλά και τη πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική και η πανδημία του κορονοϊού.
Nikos Libertas / SOOC
|

Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για «αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ» η οποία όπως ισχυρίστηκε, αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση το σαββατοκύριακο, αναφορικά με την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διακυβέρνηση του ο ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε «στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, την πραγματοποίηση περισσότερων από 25.000 πλειστηριασμών και τη θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την καθιέρωση αυτόφωρης διαδικασίας κατά των διαμαρτυρόμενων».

Συνεχίζοντας τη τοποθέτηση του, ο Στ. Πέτσας, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη «δεύτερη ευκαιρία», ισχυρίστηκε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι πράγματι παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που υπήρχε μια “οιονεί οικονομική φυλακή”» και πρόσθεσε ότι υπάρχει και σήμερα “ατομική χρεοκοπία” η οποία είναι ουσιαστικά αιώνια, διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες, ακινητοποιεί γενιές ολόκληρες, μεταφέρει βάρη σε παιδιά και σε εγγόνια. Αυτή η μάστιγα με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, τώρα τελειώνει», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως δίνεται η «ευκαιρία», να διαγραφούν χρέη προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες».

Ο Στ. Πέτσας ανέφερε πως «στην ίδια συζήτηση καταδείχθηκε, ταυτόχρονα, η αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συλλάβει και να προσφέρει πειστικές απαντήσεις στις μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις – τις τουρκικές αυθαιρεσίες και το νέο κύμα του κορονοϊού – που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», αναφέροντας ως «απόδειξη» την κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία «σε μια μέρα που κυριαρχούσε η ανάγκη για πατριωτική συσπείρωση, πολιτική ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη», ακολουθώντας την αντίστοιχη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή.

«Παντελώς αναξιόπιστος συνομιλητής» η Τουρκία

Εξειδικεύοντας στην ελληνοτουρκική κρίση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολίασε ότι «τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή», είπε.

Ακόμα συμπλήρωσε πως «η έκδοση νέας παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, δείχνει για πολλοστή φορά την επιμονή της σε μια προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, που αγνοεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής».

Παράλληλα ανέφερε πως «ενημερώσαμε γι’ αυτό συμμάχους και εταίρους και επιδώσαμε στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου».

Επομένως βάσει αυτής της κίνησης ο Στ. Πέτσας σημείωσε πως η γείτονα, «αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς».

Ακολουθώντας και πάλι την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή τη Κυριακή, ισχυρίστηκε ότι «η μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας είναι ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά, ή τουρκοκυπριακή διαφορά, σε ευρωτουρκική διαφορά».

Σε σχέση με τις εξωτερικές συμμαχίες της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας πως «σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια». Όπως είπε, «υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου».

Ταυτόχρονα ανέφερε και άλλες συμμαχίες πυο έχει συνάψει η Ελλάδα, όπως εκείνη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ενεργητική εξωτερική πολιτική» της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα σήμερα, και το κατάφερε αυτό μέσα σε έξι μήνες, έχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία. Έχει μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Και έχει επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε ο Στ. Πέτσας.

Συμπλήρωσε, ωστόσο πως η υπογραφή με την Αλβανία θα πραγματοποιηθεί «αφού, όμως, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο».

Ακόμα σημείωσε ότι «παράλληλα με τη διπλωματία, η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από κάθε επιβουλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και το έχουν αποδείξει στο πεδίο».

Για την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε ακόμα, στην επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη μετά από αρκετά χρόνια σε μια πολύ σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για πολλά θέματα και στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα»

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται ως υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου».
Επιπροσθέτως ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων».

Εξηγώντας τη κυβερνητική θέση είπε πως «σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 “πράσινη” δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο “πορτοκαλί”. Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Διαπιστώνεται, στο μεταξύ, ότι η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πατώντας στην πάγια τους τελευταίους μήνες κυβερνητική γραμμή επίρριψης της ευθύνης για την εξάπλωση του κορονοϊού στους νέους ανθρώπους.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα μέτρα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «οι αρμόδιες αρχές – η αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α. – προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα».

Ειδικότερα σε σχέση με τους ελέγχους ανέφερε πως «ήδη η αστυνομία πραγματοποίησε το Σάββατο, 49.745 ελέγχους στους οποίους βεβαιώθηκαν 520 παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις και έγιναν 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 6 καταστήματα».

Ακόμα συμπλήρωσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ’ απ’ όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων», είπε επικαλο0ύμενος για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη στην οποία η κυβέρνηση έχει βασίσει την αντιμετώπισης του κορονοϊού. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας, πράγμα το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των υγειονομικών υπαλλήλων που κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανεπάρκεια του ΕΣΥ στη διαχείριση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του ιού το οποίο περιμένει ολόκληρη η ανθρωπότητα, είπε πως είναι «για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», είπε. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του, εξακολουθούσε να επαναλαμβάνει ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε προμηθευτεί το εμβόλιο κατά του ιού.

Αναφορικά με τις περιοχές που αναμένεται να αλλάξουν επίπεδο επικινδυνότητας, είπε πως «στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Στη Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη, υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη. Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε το πραγματικό ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», πρόσθεσε δε, πως οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές «για να δούμε αν χρειάζεται να μετακινηθούν περιοχές σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία, αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει».

«Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση η οποία είναι δυναμική, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην γίνει εστία ευρύτερης μετάδοσης σε ολόκληρη την επικράτεια» συμπλήρωσε. Επίσης αναφορικά με την Αττική, είπε πως αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στην Αττική ενώ πριν 4 με 5 εβδομάδες, ήταν 2 στις 3 κατειλημμένες.

Σε ό,τι αφορά τις εστίες μετάδοσης, ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι το λιανεμπόριο δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι και στις κόκκινες περιοχές το λιανεμπόριο θα δουλεύει. «Άρα ορισμένοι κλάδοι, όσο μπαίνουμε ακόμη και σε χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να μην πληγούν τόσο, ενώ σε άλλους κλάδους μπορεί να είναι πιο δραστικά τα μέτρα, όπως για τα παράδειγμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθε φορά θα αξιολογούμε και δεδομένα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία γιατί έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές» σημείωσε.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και συγκεκριμένα το να κλείνουν νωρίτερα, και ακόμα είπε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας των ατόμων άνω των 65 ετών.

«Η στάση της εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη»

Αναφορικά δε, με τον συνωστισμό και την εκτέλεση κανονικά της θείας κοινωνίας στο ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόπσωπος απέφυγε να απαντήσδει επί της ουσίας, λέγοντας γενικά ότι κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων και είναι ευθύνη όλων να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η κυβέρνηση. «Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι κατάφερε να πείσει τους πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία να τηρούν τα μέτρα», είπε και πρόσθεσε πως «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει να κυβερνήσουμε ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν λειτουργούν όλοι σε συνθήκες εργαστηρίου, δεν ακολουθούν όλοι τα μέτρα.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη, συνεχώς θα κάνουμε έκκληση γιατί είναι προς το καλό της κοινωνίας να ακολουθεί τα μέτρα που συστήνονται για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Επίσης είπε πως «δεν είναι μόνο η προσέλευση στην εκκλησία, είναι σε οποιαδήποτε συνάθροιση που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές το μήνυμα προκειμένου να γίνει συνείδηση στους πολίτες να αποφύγουν το συγχρωτισμό» υποστηρίζοντας ότι η στάση της εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Διαφυγή του χρυσαυγίτη Παππά

«Ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από την πρώτη ημέρα, όχι μετά από δυο εβδομάδες, για τη διαφυγή του κ. Παππά», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από την άλλη είναι σαφής και η τοποθέτηση της αστυνομίας και του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού σχετικά με το περιοριστικό πλαίσιο το οποίο ίσχυε κατά τον χρόνο στον οποίο πρέπει να δηλώνει την παρουσία του ο κ. Παππάς. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και ο κ. Παππάς θα οδηγηθεί εκεί που αποφάσισε η δικαιοσύνη», ισχυρίστηκε ο Στ. Πέτσας.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις