Η παραίτηση της κ. Γιανκούλοφσκα συμβαίνει δύο ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλης ομάδας Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και οχτώ αστυνομικοί.
 
Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πρότεινε τον Μίτκο Τσάφκοφ για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και τον Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για αύριο έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής η οποία αναμένεται να εγκρίνει τους δύο νέους υπουργούς που πρότεινε ο πρωθυπουργός.
 
Η Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο Σάσο Μιγιάλκοφ και ο Μίλε Γιανακίεφσκι, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και νοθείας των εκλογών, τα οποία αποκαλύπτει τους τελευταίους τριάμισι μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας.
 
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.
 
Πρέσβεις δυτικών χωρών στα Σκόπια, όπως των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας, Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.