Πλήθος καταγγελιών βρίσκει κανείς στο έγγραφο της μήνυσης του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος κλήθηκε να συντάξει πόρισμα ως πραγματογνώμονας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι καταγγελίες αφορούν τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ενώ στη μήνυση γίνονται πολλές αναφορές στην ηχογράφηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» μεταξύ των δύο παραπάνω.

Σημειώνεται ότι εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» με ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία γίνεται λόγος για προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τα ντοκουμέντα για απόπειρα συγκάλυψης στο Μάτι

Ο Λιότσιος στην ουσία επιβεβαιώνει τους διαλόγους της «Καθημερινής» καταγγέλλοντας πιέσεις και απειλές από τον Ματθαιόπουλο με στόχο τη συγκάλυψη και τη συρρίκνωση του πορίσματος.

Επιπλέον, στη μήνυση (που δημοσιεύει η «Καθημερινή») αναφέρεται ότι η πράξη που αποδίδει στον άλλοτε ανώτερο του έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν την παράδοση του πορίσματος στην Εισαγγελία.

Ο Λιότσιος επισημαίνει ότι στις 20/9/2018 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ματθαιόπουλο στο οποίο τον καλούσε την επόμενη μέρα στο γραφείο του για να συζητήσουν ένα «σοβαρό ζήτημα».

«Όταν παρουσιάστηκα ενώπιον του, απουσία έτερων παρευρισκόμενων, εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμόδιων φορέων και συνεπακόλουθα να υποβάλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια» αναφέρεται στη μήνυση.

«Ο μηνυόμενος, όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειές μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από τον ως άνω Εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: “τι μαλ… είναι αυτές που ζητάς; κάνε τον μαλ…”, προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της φονικής πυρκαγιάς».

«Μου υπαγορεύει επί της ουσίας το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης προσπαθώντας να με εξαναγκάσει αφενός μεν να συμπεριλάβω ψευδή στοιχεία, αφετέρου δε να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών.

Επιπλέον, παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα από τη συνομιλία η μήνυση αναφέρει ότι επί της ουσίας προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή μου ότι αιτία της καταστροφής είναι η «ταχύτητα» της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω τον χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων».

Ο επιπυραγός σχολιάζοντας αποσπάσματα από τις συνομιλίες που παραθέτει στην μήνυση αναφέρει «είναι εγκληματικό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος την εξουσία που απορρέει από το αξίωμά του να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα, με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του».

Όπως αναφέρεται στην μήνυση «ο κ. Ματθαιόπουλος παρανόμησε σε βάρος μου, με μοναδικό σκοπό την συγκάλυψη των ευθυνών του, καθώς και των ευθυνών οποιωνδήποτε άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων».

Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι στο τέλος του εγγράφου αναφέρεται να «ληφθεί υπόψιν» μια δολιοφθορά που υπέστη ο Λιότσιος στις 3/3/2019 όταν διαπίστωσε ότι στην μοτοσυκλέτα του είχε φύγει από την αρχική της θέση η αλυσίδα κινήσεως «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή μου».

«Κάηκε το νησί για να γίνουν ξεκαθαρίσματα στην πυροσβεστική»: Ξανανοίγει ο φάκελος της φωτιάς στα Κύθηρα