Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’εξακολούθηση, για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, άσκησε η εισαγγελία Διαφθοράς κατά 17 προσώπων – υπηρεσιακών παραγόντων.

Πρόκειται για υπαλλήλους και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πρόκειται για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν μετά από πορισματική έκθεση επιθεωρητών – ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε στη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012 – 2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών, ανάμεσα στα ευρήματα που έχουν σταλεί προς διερεύνηση στις εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της δικαστική έρευνας που βρίσκεται υπό εξέλιξη, περιλαμβάνονται και αποδείξεις δαπανών, βάσει των οποίων προκύπτει ότι:

  • Στις 25/9/2000 το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ εισέπραξε από την ΠΟΣΥΠΠΟ 10.000.000 δραχμές για την οικονομική τακτοποίηση του προσωπικού του γραφείου της γενικής γραμματέως και του υπουργικού γραφείου.
  • Στις 19/2/2003 δόθηκαν για υπερωριακές απασχολήσεις στο γραφείο του υπουργού 17.890 ευρώ.
  • Στις 9/4/2003 το Ταμείο εισέπραξε 23.467 ευρώ και πάλι για την κάλυψη υπεραπασχολήσεων στα γραφεία της γενικής γραμματέως και του υπουργού.
  • Στις 10/7/2003 δόθηκαν άλλα 19.994 ευρώ για τους ίδιους λόγους στα ίδια γραφεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διώξεις έρχονται την ώρα που η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει προαναγγείλει τροπολογία η οποία θα θέσει το Ταμείο «υπό εκκαθάριση εν λειτουργία», προκαλώντας εύλογες απορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο σκάνδαλο. Σημειώνεται μάλιστα πως η παραπάνω πληροφορία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κ. Στρατή να κάνει λόγο για «συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων» του Ταμείου, τονίζοντας πως ο εκκαθαριστής της αποκλειστικής επιλογής της υπουργού θα είναι σε θέση να παρέχει επιλεκτικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη.