Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters, συμφώνησε με τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας να επεκτείνουν και να αυστηροποιήσουν τα μέτρα για την αναχαίτιση του κοροναϊού τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ όπως προειδοποίησε, είναι πιθανό οι απαγορεύσεις να παραταθούν μέχρι τον Ιανουάριο.

«Σίγουρα δεν η ώρα να αρθούν όλα τα μέτρα», τόνισε στους δημοσιογράφους, αφού ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού σημειώνει ημερήσια ρεκόρ. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, ώστε οι οικογένειες και οι φίλοι να γιορτάσουν μαζί.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία επέβαλε καθεστώς «μερικού λοκντάνουν» στις 2 Νοεμβρίου, για να αναχαιτιστεί η μεγάλη διασπορά του δεύτερου κύματος, που σαρώνει την Ευρώπη. Μπαρ και εστιατόρια στη χώρα παραμένουν κλειστά, ενώ σχολεία και καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά.

Όσον αφορά τους νέους περιορισμούς, από την 1η Δεκεμβρίου, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε πέντε άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα δύναται να αυξηθεί στα 10 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά. Ωστόσο, μαζί με την ανακοίνωση των αποφάσεων την Τετάρτη, η Άγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές μια εβδομάδα πριν από τις οικογενειακές επισκέψεις. «Αυτά τα Χριστούγεννα δε θα πρέπει να είναι ένα μοναχικά για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων μολύνσεων κορονοϊού την Τετάρτη ήταν 18.633 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της χώρας σε 961.320, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Ωστόσο, παρατηρήθηκε μία μείωση κατά 5.015 κρούσματα από τον αριθμό ρεκόρ που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή.