Μετά τις δραματικές, αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις, που βρίσκονταν σε εξέλιξη επί ώρες χθες στη Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων, ο Νίκος Ρωμανός άρχισε σήμερα, Τετάρτη και απεργία δίψας, ενώ ήδη βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας. Την ίδια ώρα, ο συνήγορός του καταγγέλλει εμπαιγμό εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με το βραχιολάκι. 

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, την ώρα της συζήτησης και της ονομασικής ψηφοφορίας στη Βουλή.


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους να παρακολουθούν εξ αποστάσεως μαθήματα.
 
Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ενώ επανέλαβε ότι ο Ν. Ρωμανός αποδέχεται τη λύση με το «βραχιολάκι».

«Ο Ν. Ρωμανός σταματά την απεργία αν ψηφιστεί η τροπολογία με το βραχιολάκι», σημείωσε προσθέτοντας ότι ο 21χρονος «δεν είναι επικίνδυνος για το κράτος και εχθρός του λαού».


Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης ενώ την επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεση ρητή νομοθετική λύση στην υπόθεση είχε επισημάνει και το ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές όλων των κομμάτων έκαναν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε παρερμηνεία και να διασφαλίζει ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού.
Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Αθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές επί της τροπολογίας.

Η «νομοτεχνική βελτίωση» του ΠΑΣΟΚ ήταν η τελευταία σε μια σειρά παρεμβάσεων, εναλλακτικών και συμβιβαστικών λύσεων, καθώς και τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, για να απορριφθούν η μία μετά την άλλη από την κυβέρνηση. 
 
Η δραματική κοινοβουλευτική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη να ερμηνεύει μια φράση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ως πρόθεση να φέρει «βελτιωμένη πρόταση πριν την ονομαστική ψηφοφορία», κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε λίγες ώρες.
 
Το βέβαιο είναι πως εάν η τροπολογία προβλέπει μόνο την εξ αποστάσεως φοίτηση, δεν θα αποτελεί λύση, καθώς είναι κάτι που έχει ήδη απορριφθεί από την πλευρά του Ρωμανού, ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες.
Σε κοινή ανακοίνωση, με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού, προέβησαν ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών (και τέως Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης) Γιάννης Ιωαννίδης και ο τέως Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.

Οι δυο νομικοί, που έχουν θητεύσει ως Γενικοί Γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνουν ότι έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου «πιστεύουν βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

«Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία. Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα».

Και καταλήγουν ότι η «Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».