Δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν δύο περιοχές στην απομακρυσμένη δυτική επαρχία Ανμπάρ όπου δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είχαν περικυκλώσει την περασμένη εβδομάδα δύο βάσεις του στρατού, ανακοίνωσε ο αστυνομικός διοικητής της Ανμπάρ την Πέμπτη.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας, με τη βοήθεια των τοπικών φυλών, ελικοπτέρων και αεροπλάνων του στρατού, κατάφεραν να απελευθερώσουν το Αλ Σιτζίρ και το Άλμπου Έθα», ανέφερε ο υποστράτηγος Αχάμεντ Σαντάγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τουλάχιστον 129 τζιχαντιστές από ξένες χώρες και 12 Σύροι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη στις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Συνολικά 84 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 57 του Μετώπου Αλ Νούσρα, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μόνο 12 Σύροι» είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία βασίζεται σε δίκτυο ακτιβιστών, νοσοκομειακών πηγών, στρατιωτικών και ανταρτών σε ολόκληρη την χώρα για να αντλεί πληροφορίες, οι ξένοι τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν ήταν υπήκοοι ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, όπως επίσης υπήκοοι της Τουρκίας και πρόσωπα προερχόμενα από την Τσετσενία.

Μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας διεξήγαγαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, μετά τον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου ομήρου στην Αλγερία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι Άραβες σύμμαχοί τους στοχοθέτησαν διυλιστήρια στη Συρία τα οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές. 
 
Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ εντάσσεται στον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσινγκτον για να «εξαρθρώσει», κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το «δίκτυο του θανάτου» του ΙΚ, το οποίο ευθύνεται για αναρίθμητες ωμότητες στις περιοχές που ελέγχει στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας. 
 
Στις επιδρομές της συμμαχίας έχουν χάσει τη ζωή τους 130 ξένοι τζιχαντιστές και 12 Σύροι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι 84 από τις επιδρομές είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος και οι 57 το Μέτωπο αλ Νόσρα, τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία. 
 
Τα γαλλικά μαχητικά Rafale έφεραν σε πέρας για δεύτερη φορά πλήγματα σε ιρακινό έδαφος αφότου η Γαλλία εντάχθηκε την 19η Σεπτεμβρίου στη συμμαχία η οποία έχει εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία στο Ιράκ, όπως ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση. 
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ σημείωσε ότι δε μπορεί ακόμη να γίνει λόγος για «νικηφόρα επιχείρηση» κατά του Ισλαμικού Κράτους κι ότι για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Η οργάνωση έχει ακόμη εθελοντές, όπλα και χρηματοδότηση», σημειώνει το γενικό επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Έχουν επίσης οχήματα με τα οποία κινούνται με ευκολία», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν ενημερώθηκε επίσημα για τη συμπερίληψη της χώρας στη λίστα των κρατών που συγκροτούν το συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι για οποιαδήποτε μελλοντική δράση στα πλαίσια αυτού του συνασπισμού θα πρέπει να αποφασίζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσέραρ, σε δηλώσεις του σε σλοβενικό ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η Σλοβενία σε κάθε περίπτωση είναι κατά της τρομοκρατίας, αλλά η σλοβενική κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για την ένταξη της χώρας στον κατάλογο των χωρών που συντάσσονται με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Λιουμπλιάνα θα εκφράσει γι' αυτό διαμαρτυρία, είπε, τονίζοντας ότι δεν είναι αρνητικό να είναι η χώρα στη λίστα.