Το διασωστικό της «Open Arms», βρίσκεται στα 30 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα, εδώ και 12 ημέρες, μεταφέροντας αρχικά 160 διασωθέντες μετανάστες, με τη Μάλτα και την Ιταλία να ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις για διαμοιρασμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Η ιταλική κυβέρνηση δέχτηκε να παραλάβει μόνο δύο γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας και έξι συγγενείς τους, ενώ η Μάλτα δέχτηκε έναν άνδρα με πνευμονία. Παρόλα αυτά στο πλοίο το οποίο έχει απευθύνει έκκληση ελλιμενισμού προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, παραμένουν 151 άτομα.

Στην Ισπανία, όπου βρίσκεται και η ΜΚΟ «Open Arms», ηθοποιοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και πολιτικά πρόσωπα, ζητούν από την ισπανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει ώστε να δοθεί ένα τέλος στην μεγάλη ταλαιπωρία των επιβαινόντων στο διασωστικό πλοίο.

Πασίγνωστοι ηθοποιοί όπως ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Πενέλοπε Κρουζ, ο Αντόνιο Μπαντέρας καλούν την κυβέρνηση του Σάντσεθ στην Ισπανία να αναλάβει δράση εντός ΕΕ πιέζοντας τα «κουμπιά» της ένωσης με σκοπό να βρεθεί οριστική λύση με ανθρωπιστικό πρόσημο για τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Ο ηθόποιος Χαβιέ Μπαρδέμ μάλιστα σε βίντεο το οποίο ανήρτησε στο ίντερνετ υποστηρίζει ότι «η Ισπανία είναι η ιδανική και δίκαιη χώρα». Μιλόντας για την ισπανική ΜΚΟ σημειώνει ότι «επιτελεί ένα εξαίρετο έργο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τη διάσωση των ανθρώπων που πνίγονται σε καταστάσεις που δεν μπορούμε ούτε να φαντασθούμε, με μοναδικό τους στόχο να επιβιώσουν και να παράσχουν ένα μέλλον στις οικογένειες και στα παιδιά τους».

Η Πενέλοπε Κρουζ το Σάββατο ζητούσε μέσω του «Instagram» να βρεθεί άμεσα ασφαλής λιμένας για το διασωστικό πλοίο της «Open Arms». «Έναν ασφαλή λιμένα τώρα», έγραψε.

Από πλευρά του ο Αντόνιο Μπαντέρας έκανε λόγο για «φρίκη», λέγοντας ότι «υπάρχουν δυνατές λύσεις στα θέματα αυτά, θα έλεγα της Αφρικής, αλλά στην πραγματικότητα είναι προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στον βορρά και τον νότο».

Η κατάσταση στο διασωστικό σκάφος είναι οριακή καθώς όπως αναφέρεται υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε εντάσεις.