Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με ψήφους 177 υπέρ το διάταγμα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, δίνοντας έτσι δικαίωμα σε «παράτυπους» και μη μετανάστες ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το διάταγμα, που είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Ιούνιο, καταψήφισαν 133 βουλευτές, ενώ 31 απείχαν. Συγκεκριμένα, την ελεύθερη πρόσβαση ενέκρινε η κυβερνητική συμμαχία μεταξύ αριστερών, αυτονομιστών και εθνικιστικών κομμάτων που στηρίζει την κυβέρνηση Σάντσεθ, ενώ την καταψήφισε το Λαϊκό Κόμμα. Το φιλελεύθερο Κόμμα των Πολιτών απείχε από την ψηφοφορία.

«Η υγεία δεν γνωρίζει σύνορα, ταυτότητες, άδειες εργασίας ή παραμονής» δήλωσε η υπουργός Υγείας Κάρμεν Μοντόν στην ομιλία της στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Από την άλλη, η βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Τερέσα Ανγκούλο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον τουρισμό υγείας».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ραχόι είχει περιορίσει την πρόσβαση για τους «παράτυπους μετανάστες στο σύστημα υγείας, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έλαβε το 2012 για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται πως η ισπανική Βουλή ενέκρινε ακόμη την πρόσληψη περισσότερων από 300 δημοσίεων υπαλλήλων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και των προσφύγων που αιτούνται άσυλο. Το 2018, η Ισπανία υποδέχθηκε τουλάχιστον 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).