X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πληροφορίες για αγορές εξοπλιστικών δισεκατομμύριων με «πιθανές θυσίες από τον ελληνικό λαό»

Για αγορές εξοπλιστικών που φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια κάνει λόγο σειρά δημοσιευμάτων του κυριακάτικου Τύπου, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι έχουν ξεκινήσειο ξανά οι συζητήσει για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra. « Αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας» είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός
|

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου (Παραπολιτικά, Πρώτο Θέμα, Real News), η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία τόσο για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale, όσο και για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, για τις οποίες οι διπαραγματεύσεις είχαν διακοπεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει 10 δισ. ευρώ για την αγορά νέων όπλων, την ίδια ώρα που επικρατεί ένταση με την Τουρκία και ανοιχτά πλέον η Άγκυρα απειλεί την χώρα μας με πόλεμο.

Για το θέμα η Real News σημειώνει ότι η συμφωνία με τους Γάλλους για αμυντική συνεργασία υπογράφεται στις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα αγοράσει 12 Rafale και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τις γαλλικές φρεγάτες. Επίσης, τα «Παραπολιτικά» γράφουν ότι σε εξέλιξη είναι επαφές μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Οι επαφές είναι σε προχωρημένο επίπεδο και εντός του 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία.

Παράλληλα, σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρεται στην «επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτν της χώρας» συνδέοντας μάλιστα τα κονδύλια που απαιτούνται με την αναβολή της άμεσης καταβολής μέρους των αναδρομικών (1,5 δισ.) που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Είμαστε σε ένα σημείο όπου ακόμη και η αναβολή άμεσης καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, όσο βαρύ και αν είναι το πρόβλημα για μια μερίδα της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις, όπως εκείνη χάρη στην οποία αποκτήσαμε τελικά τα περίφημα τέσσερα υποβρύχια που όλοι λοιδορούσαν και σήμερα εκθειάζουν» γράφει συγκεκριμένα.

Στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπογραφή των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ. Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Πρωθυπουργού σε «μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό αν χρειαστεί»:

«Άρα, πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας, οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Δεύτερο σκέλος, η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε σε αυτό η κυρία Γεννηματά, δεν έχει άδικο, της έχω πει εξάλλου και στο παρελθόν, τα γνωρίζει τα θέματα, τα έχει χειριστεί. Κάνουμε πολύ σημαντικές κινήσεις ως Κυβέρνηση για να διορθώσουμε το μαύρο χάλι στο οποίο, δυστυχώς, είχαν βρεθεί οι αμυντικές μας βιομηχανίες. Και προχωράμε με γρήγορες κινήσεις και σε συμπράξεις και με ιδιωτικοποιήσεις εκεί που χρειάζεται για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε συνολικά και την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία. Και ναι, όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλει, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Να μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό, να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πιλότους μας να υποστηρίζονται τα αεροπλάνα τα οποία πετάνε αυτή τη στιγμή με τεράστια προσπάθεια και δυστυχώς πολύ συχνά σε μια κατάσταση που δεν είχαν υπογραφεί ακόμα όλες οι συμφωνίες για τη μελλοντική τους υποστήριξη.»

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις