Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις για τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής» που σημειώνονται στη χώρα.
 
Η Φαρζάνα δολοφονήθηκε την Τρίτη από την οικογένειά της, μπροστά στα απαθή βλέμματα των αστυνομικών, έξω από το δικαστήριο της Λαχόρης, πρωτεύουσα της επαρχίας Πουντζάμπ.
 
Η οικογένεια της Φαρζάνα την κατηγόρησε ότι την «ατίμασε» γιατί ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε παρά τη θέλησή τους τον Μοχάμαντ Ικμπάλ, γεωργό 45 ετών, σε μια χώρα όπου οι γάμοι γίνονται συνήθως από συνοικέσια.
 
 

Του ζητούσαν περισσότερα 
 

Ο ίδιος ο Ικμπάλ είχε δηλώσει αρχικά ότι η οικογένεια της κοπέλας είχε συναινέσει στον γάμο, αλλά στη συνέχεια αντιτάχθηκε, καθώς του ζητούσε περισσότερα χρήματα.
 
Αργότερα, ο 45χρονος άνδρας παραδέχτηκε ότι στραγγάλισε την πρώτη του σύζυγο, προκειμένου να παντρευτεί την Παρβίν.
 
«Ήμουν ερωτευμένος με τη Φαρζάνα και εξαιτίας της αγάπης αυτής σκότωσα την πρώτη μου σύζυγο» δήλωσε ο Μοχάμαντ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Το έγκλημα σημειώθηκε πριν από έξι χρόνια και ο Ικμπάλ απέφυγε την καταδίκη, όταν η οικογένειά του επικαλέστηκε ισλαμικές διατάξεις του νομικού συστήματος του Πακιστάν για να αθωωθεί ο Ικμπάλ.
 
Η αστυνομία παραδέχτηκε ότι ο άνδρας είχε αφεθεί ελεύθερος, μετά από «συμβιβασμό» με την οικογένεια της πρώτης του συζύγου.
 
 

«Τίμημα αίματος»
 

Συγκεκριμένα, ο γιος του ζευγαριού είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πατέρα του, όμως στη συνέχεια τον συγχώρεσε αφού του έδωσε ένα ποσό ως «τίμημα αίματος».
 
Ο ίδιος ο Ικμπάλ δηλώνει τώρα ότι οι διατάξεις που τον απελευθέρωσαν δεν θα πρέπει να ισχύσουν για τους δολοφόνους της 25χρονης συζύγου του.
 
Σε πολλές περιοχές του Πακιστάν, οι γυναίκες καλούνται να αποδέχονται τον γάμο με συνοικέσιο και άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε «φόνο τιμής».
 
Πολλές πακιστανικές οικογένειες πιστεύουν πως είναι ατιμωτικό για μια γυναίκα να ερωτευθεί και να επιλέξει η ίδια το σύζυγό της.
 
Σχεδόν 1.000 γυναίκες ή έφηβες φονεύτηκαν την προηγούμενη χρονιά επειδή «ατίμωσαν» την οικογένειά τους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταγγέλλει την «ατιμωρησία» των δραστών των δολοφονιών.
 
Το έγκλημα της 25χρονης προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και αντιδράσεις τόσο εκτός όσο και εντός του Πακιστάν.
 
Ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε ως απαράδεκτο τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου της νεαρής κοπέλας.