«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε κατηγορηματικά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Η ίδια εξήγησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορονοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας «και σίγουρα 10 ημέρες».

Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε με τη σειρά του στα σχολεία, τονίζοντας ότι δεν θα ανοίξει τίποτε στις 7 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης. «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε.

Τέλος, η Παγώνη τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα. Για την αγορά είπε, πως μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Σημειώνεται ότι πηγές που επικαλείται το ethnos.gr, αναφέρουν ότι υπάρχει διχογνωμία στους επιστήμονες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, με την κυβέρνηση να θέλει να ανοίξει τα σχολεία -έστω και για λίγο- πριν τα Χριστούγεννα.

Την Παρασκευή, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές τονίζοντας ότι το υπουργείο αναμένει την εισήγηση των ειδικών και ότι βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας, επίσης, ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά.

Ανοιχτό ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές αφήνει η Κεραμέως

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά» σημείωσε για μία ακόμα φορά η υπουργός, ενώ ανέφερε ότι «σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους ειδικούς» (δηλαδή αυτή την εβδομάδα).

«Άνοιγμα σχολείων τον Ιανουάριο»

Τον Ιανουάριο προτείνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος, να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ χαρακτηρίζει βασικό να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, τόνισε ότι ο Δεκέμβριος πρέπει να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση.

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου μάλιστα, ο Τσούχλος είπε ότι οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας για τα κρούσματα που βρέθηκαν στην σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Επιπλέον, 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα, παρουσίασε μια καταγγελία, για την Ειδική Αγωγή στο Περιστέρι, όπου όπως είπε το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό παρότι οι μαθητές λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχει αίθουσα COVID, και επιπλέον τα δρομολόγια γίνονται με πληρότητα 100%.