Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την παραπομπή του Γιάννη Τσακοπιάκου στο πειθαρχικό συμβούλιο για να δώσει εξηγήσεις διέταξε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων.
 
Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ – ΥΠΠΟ), ο οποίος κατηγορείται για απείθεια, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας και αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία του για περισσότερο από 8 μήνες, όπως αναφέρει το πόρισμα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα, ευθύνες επιρρίπτονται και στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Μαρία Μερτζάνη, καθώς δεν άσκησε πειθαρχικό έλεγχο για την απουσία του υπαλλήλου από τη θέση του, αλλά και στον πρώην διευθυντή του ΤΑΥΠ Γεώργιο Βλαντή, για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος.
 
Πλήθος διοικητικών ελέγχων στο ΤΑΥΠ
 
Επιπλέον, στο εν λόγω Ταμείο διενεργούνται δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, με τη μία να αφορά υπόθεση απώλειας βιβλίων πρωτοκόλλου για το διάστημα 2015 – 2017 και την άλλη να αφορά διαχειριστικό έλεγχο του Ταμείου με τον ταυτόχρονο δημοσιολογιστικό έλεγχο που διενεργεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τη διερεύνηση του Ταμείου σχετικά με τη σκοπιμότητα, τη νομιμότητα και την κοστολόγηση των δαπανών.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, είχε καταθέσει μηνυτήριες αναφορές στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τόσο για τη μη ανεύρεση των βιβλίων πρωτοκόλλου που αναφέρονται παραπάνω, όσο και για την παραποίηση παραστατικών πληρωμής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων κατά την εκτέλεση σύμβασης με μεταφορική εταιρεία.