«Δεν παλεύουμε μόνο για τους μισθούς μας. Παλεύουμε για όλους. Είναι αδιανόητο να πάρουμε τους μισθούς και να μην έχουμε πετρέλαιο για να κινήσουμε τα φορτηγά. Πρέπει να ανταποδώσουμε αυτό που μας δίνουν οι δημότες», συμπληρώνει εμφατικά.

Η απόφαση για τη σημερινή συνάντηση του δημάρχου Αχαρνών με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να πιεστεί η πολιτική ηγεσία να βρει λύση στο τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο δήμο, πάρθηκε χθες βράδυ στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Η αρχική αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου, κ. Ντούρου και του προέδρου του Συλλόγου εξελίχθηκε σε συμφωνία, όταν-όπως επισημαίνει ο κ. Κουκούλογλου- τέθηκε το ζήτημα εάν η δημοτική αρχή είναι, τελικά, «με τους πολιτικούς ή με τους ανθρώπους που την εκλέγουν». «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Πίστευαν τις υποσχέσεις» τονίζει ο κ. Κουκούρογλου και εξηγεί: «Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα απ' όσα δικαιούμαστε».

Πού, όμως, οφείλεται το οικονομικό αδιέξοδο του δήμου και πού, η λύση; Οι εργαζόμενοι στον δήμο εξηγούν και προτείνουν:

Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Οι εργαζόμενοι στον δήμο Αχαρνών δεν ζητούν να εξαιρεθεί ο δήμος από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ζητούν, όμως, να αρθεί η αυστηρή ρήτρα- που είχε τεθεί με διευκρινιστική εγκύκλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου- σύμφωνα με την οποία η Ενιαία Αρχή δέχεται (προκειμένου, στη συνέχεια, να πληρώσει τους εργαζόμενους) χρήματα, μόνο όταν στις αποδοχές των εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Δεν ζητάμε να εξαιρεθούμε από την Ενιαία Αρχή, διότι συνιστά διασφάλιση ότι θα πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ζητάμε, όμως, να μας δοθεί η δυνατότητα να τις εξοφλήσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα φέτος» υπογραμμίζει ο Γιάννης Κουκούλογλου. Και αυτό, διότι η καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών είναι 1.400.000 ευρώ, μηνιαίως. Και αυτή τη στιγμή, στο ταμείο του δήμου υπάρχουν μόνο 500.000 ευρώ.

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι τα τοκοχρεολύσια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Ο δήμος Αχαρνών έχει ένα δάνειο 13 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 11,5% και ένα δάνειο 15 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,5%. «Από τις αρχές του χρόνου είχαμε κτυπήσει το καμπανάκι για το πρόβλημα, αλλά το Ταμείο Παρακαταθηκών απαντούσε ότι δεν μπορεί να χαμηλώσει τα επιτόκια εάν δεν υπάρξει υπουργική απόφαση» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου. Αυτό, λοιπόν, που ζητούν σήμερα είναι η επιμήκυνση των δανείων, πάγωμα για δυο χρόνια των δόσεων και μείωση του επιτοκίου. Όπως συγκεκριμενοποιεί ο κ. Κουκούλογλου, «ζητάμε να γίνει επιμήκυνση των δανείων από 15 σε 25 χρόνια, να υλοποιηθεί η δέσμευση για δίχρονο πάγωμα των δανείων και να μειωθεί το ληστρικό επιτόκιο του 11,5%».

Ειδικός διαβαθμιδικός σύνδεσμος νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η μη απόδοση των ανταποδοτικών τελών από τη ΔΕΗ στο δήμο και η αυτόματη απόδοσή τους στον ΕΔΣΝΑ, ο οποίος διαχειρίζεται τα απορρίμματα του νομού Αττικής. Ο κανονισμός του ΕΔΣΝΑ προβλέπει πως, όταν δεν καταβάλει τις εισφορές ο υπόχρεος δήμος, γίνεται παρακράτηση και απόδοσή τους από τη ΔΕΗ μέσω των ανταποδοτικών τελών που εισπράττει ο εκάστοτε δήμος.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουκούλογλου, «παλιά, τα ανταποδοτικά τέλη περνούσαν απευθείας στη μισθοδοσία. Τώρα, τα παρακρατεί αυτομάτως το ΤΠΔ και τα αποδίδει στον ΕΔΣΝΑ. Αυτό που ζητάμε είναι η απόδοση των ετήσιων εισφορών να μη γίνεται σε έξι, αλλά σε 12 δόσεις. Διότι, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2013, το ΤΠΔ παρακρατεί από το δήμο και αποδίδει στον ΕΔΣΝΑ 387.000 μηνιαίως. Ζητάμε, λοιπόν, επιμόνως, συνάντηση με τον κ. Σγουρό, ώστε τα ετήσια τέλη να ανταποδοθούν σε 12 δόσεις, για να μειωθεί κατά το ήμισυ η παρακράτηση της ΔΕΗ».

Και συνεχίζει, αναφερόμενος στις διάχυτες ανησυχίες των δήμων για την αύξηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Αυτή τη στιγμή, κάθε δημότης καταβάλλει 45 ευρώ τον τόνο, για τη διαχείριση. Με τις νέες αναθέσεις στις εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων, το κόστος θα ανέβει στα 85 ευρώ τον τόνο. Αυτό είναι δυσβάστακτο και για τους πολίτες και για τους δήμους», λέει.

Απογραφή

Τέλος, ο κ. Κουκούλογλου επισημαίνει, με τη σειρά του, το σοβαρό πρόβλημα της μη δημοσιοποίησης της απογραφής. Διότι η αύξηση των δημοτών στο δήμο Αχαρνών από 77.000 σε 107.000 κατοίκους, αυξάνει κατά 30% την κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για χρήματα, που- όπως τονίζει- θα μεταφερθούν, ουσιαστικά, από μεγάλους δήμους, όπως ο δήμος Αθηναίων, σε περιφερειακούς δήμους. Όπως λέει, «η απογραφή θα αυξήσει κατά 30% τη δική μας χρηματοδότηση», ποσό πολύ σημαντικό για τους ήδη συρρικνωμένους κατά 66% πόρους των δήμων της χώρας