Αυτό, επειδή το όνομά του συμπεριλήφθηκε στις «τρομολίστες» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως πιθανού συνεργάτη των Ταλιμπάν, αποστερήθηκε της περιουσίας του και του δικαιώματος να μετακινηθεί πέραν της κατοικίας του στη χώρα αυτή.

Με την απόφασή του, μάλιστα, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελβετία να καταβάλει στον Νάντα Μουστάφα το ποσό των 30.000 ευρώ, για ηθική και υλική βλάβη.

Το όνομα του Γιόσεφ Νάντα Μουστάφα είχε συμπεριληφθεί στις λίστες που, στο όνομα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είχε συντάξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και, με βάση τις οποίες, ο εν λόγω Ιταλοαιγύπτιος υπήκοος που ζούσε στο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο, θεωρήθηκε συνεργάτης των Ταλιμπάν και του απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελβετία.

Σε μια επίσκεψή του στο Λονδίνο, τον Νοέμβριο του 2002, συνελήφθη, τα περιουσιακά του στοιχεία κατασχέθηκαν και απελάθηκε στην Ιταλία, όπου υποχρεώθηκε να ζει εκεί απομονωμένος και δίχως τη δυνατότητα μετακινήσεων έξω από τον τόπο κατοικίας του.

Η απαγόρευση αυτή του στέρησε τη δυνατότητα να επισκεφθεί τους γιατρούς του, τους φίλους του και μέλη της οικογένειάς του, εκτός του τόπου διαμονής του και, αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στην Ελβετία, κατέφυγε, στις 19 Φεβρουαρίου 2008, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υποστήριξε ότι, με την εγγραφή του ονόματος του στις «τρομολίστες» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε τρωθεί βάναυσα η τιμή και η υπόληψή του, είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην περιουσία και το δικαίωμα της ιδιωτικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Λόγω της σοβαρότητας της προσφυγής, το Δικαστήριο αποφάσισε να εξεταστεί η υπόθεση του Νάντα Μουστάφα από την Ολομέλεια, η οποία σήμερα τον δικαίωσε, αναγνωρίζοντας ότι, στην περίπτωσή του, υπήρξαν παραβιάσεις σοβαρών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο για τη δικαίωση εκατοντάδων ανθρώπων, που θεωρήθηκαν, αυθαίρετα, συνεργάτες των τρομοκρατών, τα ονόματά τους συμπεριελήφθησαν στις «τρομολίστες» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, έχασαν τις περιουσίες τους, το δικαίωμα δικαιοπραξίας και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης.