To απόγευμα της Τρίτης, πολλές χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους της Νέας Σμύρνης ενάντια στη συνεχιζόμενη και ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, σε μία από τις μεγαλύτερες πορείες του τελευταίου χρόνου. Νέοι, οικογένειες, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, μέλη συλλογικοτήτων, σωματείων και παρατάξεων, αντιπροσωπείες κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, πλημμύρισαν τους δρόμους στεκόμενοι απέναντι στην αστυνομική βαρβαρότητα.

George Vitsaras / SOOC

Ακολούθησε ένταση μετά το τέλος της πορείας, με τον τραυματισμού ενός αστυνομικού. Στο βίντεο που δείχνει ολόκληρη την σκηνή από πανοραμική άποψη η αστυνομικοί προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος που συμμετέχει σε επεισόδια με κρότου λάμψης, ωστόσο κόσμος επιτίθεται και ρίχνει κάτω, ενώ στη συνέχεια κλωτσάει έναν αστυνομικό. Οι υπόλοιποι απομακρύνονται από το σημείο, ενώ φαίνεται επίσης ότι παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, δεν υπάρχει ασθενοφόρο κοντά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αυτό άργησε να έρθει, ενώ ο τραυματισμένος αστυνομικός βρισκόταν επί ώρα στο έδαφος. Ο αστυνομικός φαίνεται να νοσηλεύεται χωρίς κίνδυνο στο 401 Στρατωιτικό Νοσοκομείο.

Σε ένα περιστατικό που όλα δείχνουν ότι συμβαίνει αμέσως μετά τον τραυματισμό του αστυνομκού, μέλη της ομάδας Δράση εμφανίζονται σε έξαλλη κατάσταση, με κάποιον από τους αστυνομικούς να φωνάζει «Διαβίβασε ότι λείπει! Ρε διαβιβάστε ότι λείπει συνάδελφος», αναφερόμενος πιθανότατα στον αστυνομικό που τραυματίστηκε μετά από επίθεση αγνώστων.

Στη συνέχεια, ακούγεται η ίδια φωνή να φωνάζει «πάμε να τους γαμήσουμε! Τελειώσανε! Πάμε, θα τους σκοτώσουμε».

Ακολούθησε η εκδικητική μανία της αστυνομίας, που έχει καταγραφεί ωστόσο και σε πολλές άλλες κινητοποιήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αστυνομικούς να ξυλοκοπούν αναίτια και να πραγματοποιούν συλλήψεις στα τυφλά, υπό τις έντονες κραυγές των ανθρώπων που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους.

Ερωτηματικά προκαλούνται από φωτογραφία που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης, και προέρχεται από τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στη Νέα Σμύρνη, είναι αντικείμενο προς διερεύνηση των αρχών.

Αστυνομικός έχει υψώσει όπλο και στοχεύει σε ευθεία βολή, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για πιστόλι ή για όπλο για κρότου λάμψης.

Νέα Σμύρνη : Fake news ή αληθινό; – Κρατάει όπλο αστυνομικός στα επεισόδια;

Στο παρακάτω βίντεο που συνδυάζει δύο διαφορετικές λήψεις του ίδιου γεγονότος ένας αστυνομικός σπρώχνει με πολλή δύναμη μία νεαρή κοπέλα που απλώς κατευθύνεται να δει τι συμβαίνει σε σημείο που φαίνεται να γίνεται προσαγωγή και αμέσως μετά ένας άλλος την κλωτσάει με μανία.

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Κontra φαίνεται ότι εν μέσω έντασης μεταξύ των δημοσιογράφων και των αστυνομικών δυνάμεων ένας από αυτούς χαστουκίζει μία γυναίκα που διαμαρτύρεται, ενώ αμέσως μετά ο ίδιος μαζί με έναν συνάδερφό του απομακρύνονται από το σημείο.

«Εμείς καταγράφαμε τη σύλληψη. Από εκεί και πέρα υπήρχε μία προσπάθεια να απομακρυνθούμε από το σημείο. Ειλικρινά αν δεν υπήρχαν οι κάμερες να καταγράφουν τις συλλήψεις, δεν ξέρω ποια θα ήταν η εικόνα. Ήταν εκδικητικός ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε η αστυνομία όσους συνέλαβε μετά από κάποιο σημείο. Κι αυτό το καταγράψαμε είναι αυτό που κατεγράφη από τον τηλεοπτικό φακό» μεταφέρει ο ρεπόρτερ, ενώ σχετικά με το χαστούκι του αστυνομικού προσθέτει ότι «και την υβρίζει, αν ακουγόταν ο φυσικός ήχος φαίνεται ότι τη υβρίζει».

Αστυνομικός εμφανίζεται να χτυπάει με τη μηχανή πολίτη που βρίσκεται στο σημείο και φωνάζει σε άλλους «άσε την κοπέλα». Αμέσως μετά ο αστυνομικός σε άγρια κατάσταση ουρλιάζει «πιάστονε».

 

Ομάδα αστυνομικών εισέβαλε σε κατάστημα της Καλλιθέας, στα όρια με τη Νέα Σμύρνη και τραμπούκιζε πολίτες που βρίσκονταν εντός, ενώ τράβηξε τουλάχιστον έναν έξω από το κατάστημα στο πεζοδρόμιο, όπου αρκετοί από τους αστυνομικούς επιδόθηκαν σε γροθιές και κλωτσιές, παρότι ήταν φανερό ότι ο πολίτης είναι ακινητοποιημένος και στο έδαφος, δεμένος πισθάγκωνα.

Συγκεκριμένα, σε κατάστημα στην Καλλιθέα κοντά στη Νέα Σμύρνη, αστυνομικοί εισέβαλαν ψάχνοντας πολίτη που φαίνεται να είχε βρει καταφύγιο, ενώ στη συνέχεια τραμπούκισαν άτομο που ήταν ήδη εκεί χτυπώντας τον επανειλημμένα χωρίς αυτός να αντιστέκεται. Στη συνέχεια εμφανίζονται να ξυλοκοπούν τον πολίτη που έψαχναν, έξω από το κατάστημα, με κλωτσιές ενώ αυτός είναι ακινητοποιημένος

Πληροφορίες του ΤPP αναφέρουν και εισβολές μέσα σε πολυκατοικίες, με αστυνομικούς να προσάγουν πολίτες χωρίς λόγο, με ύβρεις, απειλές κατά την προσαγωγή αλλά και μέσα στο τμήμα. Ενώ κρότου λάμψης έχουν πέσει και κατά οικογενειών που βρίκσονταν πολύ μακριά από το σημείο των επεισοδίων, αποχωρώντας από την πορεία, σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν έρθει στο ΤPP.

Ο ξυλοδαρμός μίας κοπέλας καταγράφεται σε βίντεο του overfm.gr και λίγο αργότερα, καθώς φαίνεται να είναι το ίδιο γεγονός οι αστυνομικοί να την παρατούν σε ένα σημείο, τραμπουκίζοντας πολίτες που διαμαρτύρονται.

Ενώ πάρα πολλά ακόμα βίντεο καταγράφουν προσαγωγές πολιτών υπό τις φωνές κατοίκων ότι «δεν έχει κάνει τίποτα» και επανειλημμένες εκκλήσεις να αποχωρήσει η αστυνομία από τη γειτονιά τους.