«Ποινικές και πολιτικές ευθύνες για την μαύρη τρύπα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Στην έκθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, Αντώνης Μπαλωμενάκης. Ειδικότερα, για την περίοδο 2007-2014 η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, από τις ενημερώσεις των τραπεζών για λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Οι ισολογισμοί 2007-2014 δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα» σχολίασε ο Α. Μπαλωμενάκης χαρακτηρίζοντας «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων τα οικονομικά του Κέντρου το παραπάνω διάστημα. «Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές» κατέληξε.
SOOC
|
Λαμβάνοντας υπόψιν το πόρισμα εμπειρογνωμόνων για τα οικονομικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, Αντώνης Μπαλωμενάκης, τόνισε την ανάγκη αναζήτησης ποινικών και πολιτικών ευθυνών καθώς τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζουν σημαντικές οικονομικές αποκλίσεις ύψους 89 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι «γίνεται γνωστό ότι περιήλθε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της υγείας η έκθεση πραγματογνωμοσύνης για την επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό διαφορών επί των ετήσιων οικονομικών απολογισμών, που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για τις χρήσεις 2007 έως και 2014».
 
«Οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί, (οι κ.κ. Δημήτριος Γιώγος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας), στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προκειμένου για τα έτη 2008-2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 ευρώ» πρόσθεσε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής.
 
Σχολιάζοντας την έκθεση των εμπειρογνωμόνων ο Α. Μπαλωμενάκης σημείωσε πως η διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν γινόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους, η πληρότητα παρουσίασης, η ακρίβειά των, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι λόγω του τρόπου παράθεσης «δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγραφών με τη σύγκριση των παραστατικών είσπραξης και πληρωμής κάθε μιας χρήσης».
 
Για το σύνολο της έκθεσης σχολίασε πως το «τελικό συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα. Τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει προκύψει μέχρι σήμερα από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε μέχρι το 2014 μια «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων στα οικονομικά του, για την οποία, εννοείται, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές».
 
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές – μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενημερώθηκαν για την επιστολή του Α. Μπαλωμενάκη και καλούνται να μελετήσουν την έκθεση εν όψει και της διαδικασίας σύνταξης του τελικού πορίσματος.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις