Ή αλλιώς, πως η κυβέρνηση διώχνει ακόμη και την Ε.Ε προς χάριν της ελληνικής “ενημέρωσης”
 
 
Εδώ και περίπου 2 μήνες η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να μην εφαρμόσει τη συμφωνία ΕΡΤ-ΡΙΚ-Euronews για την εκπομπή του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου, στην προσπάθεια της να ικανοποιήσεις τους (πρώην) ισχυρούς της ελληνικής τηλεόρασης. Ο κίνδυνος για την ΕΡΤ είναι σοβαρός, καθώς σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα έρθει σε ρήξη με το Euronews την Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων, την Κομισιόν και την Κύπρο.  Και το σημαντικότερο: Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ θα στερήσει από τη χώρα τη δυνατότητα δωρεάν μετάδοσης των ελληνικών θέσεων σε όλα τα σημεία του πλανήτη μέσω του δικτύου του Euronews, σε ένα κοινό 3,5 δισεκατομμυρίων  ανθρώπων. Σε άλλες εποχές, η στάση αυτή μπορεί να θεωρούνται αρκετά ύποπτη…
 
Την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του Euronews Μάικλ Πίτερς, ήρθε στην Ελλάδα και είδε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Προηγήθηκαν οι επιθετικές ανακοινώσεις της ΕΡΤ  για …Euronews και η σύνταξη ενός απορριπτικού-περί της συνεργασίας- πορίσματος που ζήτησε ο γενικός διευθυντής Αιμίλιος Λιατσος , από 3 πρόσωπα, εκ των οποίων τα δύο δεν έχουν άμεση σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά ασχολούνται με επιμέρους και άσχετους τομείς. Δεν μάθαμε αν ο Μαικλ Πιτερς, πληροφορήθηκε πως την αρνητική εισήγηση πρότεινε πρόσωπο που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό πρόσληψης στο Euronews. Η λέξη «ασυμβίβαστο» είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι είδε τον αρμόδιο για τα  ΜΜΕ υπουργό, Σιμο Κεδίκογλου.
 
 O πρόεδρος του Euronews ήρθε στην Ελλάδα για να υπενθυμίσει τη διακρατική συνεργασία ΕΡΤ-ΡΙΚ-Euronews και το συμβόλαιο που έχει υπογράψει το δίκτυο με την Κομισιόν, η οποία και θα πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος της λειτουργίας του Euronews.  Ο Μάικλ Πίτερς, όπως είπε αργότερα στους δημοσιογράφους εξήγησε στα στελέχη της γενικής γραμματείας και τους λοιπούς κυβερνητικούς τη διαδικασία των προσλήψεων που έκανε το  Euronews,  η οποία δεν περιλαμβάνει αξιόπιστα standards, όπως η καταγωγή από την Εύβοια, η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, η καταστροφική λειτουργία σε άλλους σταθμούς.    
 
Δήλωσε πως δεν θέλει το Euronews να εμπλακεί στην ελληνική πολιτική ζωή, ούτε να πάρει μερίδιο από τη διαφήμιση, όπως ενδεχομένως να ήταν αρχικά ο στόχος. Θέλουν μόνο να εκπέμψουν από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, μεταδίδοντας το υφιστάμενο πρόγραμμά του  στην ελληνική γλώσσα.  «It΄s not Euronews Greece, it’s Euronews Greek», είπε χαρακτηριστικά,  ο πρόεδρος του δικτύου. 
 
Η τρικομματική κυβέρνηση  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει πλέον  αν, θα επιτρέψει τη μετάδοση του προγράμματος του Euronews και στην ελληνική γλώσσα, ενώ ήδη υπάρχουν η αγγλική  και η  γαλλική,  λαμβάνοντας ως «αντάλλαγμα» την αναμετάδοση των ελληνικών θέσεων σε όλο τον κόσμο μέσα από την πλατφόρμα του Euronews  σε τηλεόραση, Internet και κινητά τηλέφωνα. Στη βάση αυτή τα στελέχη του ευρωπαϊκού δικτύου δεν δέχονται την καταβολή τελών χρήσης των ψηφιακών συχνοτήτων ακολουθώντας την «πολιτική» των ελληνικών δικτύων κρατικών και ιδιωτικών, που επίσης δεν πληρώνουν για το ψηφιακό τους σήμα. 
 
  Το κόστος λειτουργίας του καναλιού θα καταβληθεί εξολοκλήρου από την Κομισιόν, βάζοντας 6,5 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά. Για  δημιουργία του ελληνικού προγράμματος έχει συνταχθεί συμβόλαιο  μεταξύ της Κομισιόν και του Euronews  ύστερα από τη σχετική επιστολή συνεργασίας που απηύθυναν μόλις 6 μήνες πριν οι διοικήσεις των ΕΡΤ και ΡΙΚ και τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί. Παράλληλα δημιουργούνται 42 νέες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ, σε μια εποχή που οι απολύσεις πέφτουν σαν βροχή.
 
Οι Γάλλοι του Euronews θέλουν με κάθε τρόπο να εκπέμψουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο των δύο χωρών, και στη συνέχεια να συνεχίσουν το τηλεοπτικό «πείραμά» τους και στην Ουγγαρία.  Η Κύπρος  επίσης επιθυμεί να βγει στον αέρα ως το Δεκέμβριο η ελληνική έκδοση του Euronews ως επιστέγασμα της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Η συζήτηση για τη μετάδοση του  Euronews  και στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια και ενώ θυμίζουμε πως η ΕΡΤ είναι μέτοχος του Euronews. Ο νέος κύκλος επαφών ξεκίνησε  το 2010, επί εποχής του Τζόνι Καλημέρη, όταν ήταν προεδρεύων στο ΔΣ. Την εποχή εκείνη,  Euronews, ΕΡΤ και ΡΙΚ είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για την παραγωγή ενός ωριαίου προγράμματος το οποίο θα πληρωνόταν από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Το Euronews επανήλθε στη συνέχεια με πρόταση για τη δημιουργία ελληνικής έκδοσης, το κόστος της οποίας θα καλυπτόταν από ΕΡΤ και ΡΙΚ και απορρίφθηκε. Η τρίτη κρούση έγινε το Μάρτιο του 2012, με την πρόταση για την ανάληψη του κόστους από το ευρωπαϊκό δίκτυο, κάτι που αποδέχθηκαν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση προσφέροντας τη δυνατότητα επίγειας εκπομπής. 
 
Το χρονολόγιο της σύγκρουσης ΕΡΤ-Euronews
 
-26.09.2012 : Η δημιουργία 24ωρου ειδησεογραφικού καναλιού Euronews στην Ελληνική γλώσσα,  ανακοινώνεται από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη  τον τότε προεδρεύοντα Στέλιος Στεφάνου,  τον  πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλος του Euronews Michael Peters και το Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ Θέμης Θεμιστοκλέους. Ο  κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι συμπίπτει με την κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι οι πολυετείς προσπάθειες του ΡΙΚ για την ευόδωση του συγκεκριμένου. Στην παρουσίαση σημειώνεται πως έγινε προσπάθεια από όλες τις διοικήσεις της ΕΡΤ για την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ γίνεται αναφορά και στη συνδρομή του Μ. Μαυρομάτη, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή της ΝΔ , ο οποίος έθετε και το ζήτημα 
 
-27.06.2012. Δημοσιεύεται από το Euronews η προκήρυξη για 42 θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και Κύπρο.   Το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο ζητάει δίγλωσσους δημοσιογράφους, ελληνικής γλώσσας με σύμβαση αορίστου χρόνου, με έδρα την Αθήνα.
 
-14.09.2012.  Η νέα διοίκηση της  ΕΡΤ υπό το Νίκο Σίμο σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως “οι προσπάθειες για την εισαγωγή της Ελληνικής γλώσσας στο πρόγραμμα του καναλιού, από κοινού μάλιστα με το ΡΙΚ,  χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 και δεν είχαν καρποφορήσει  λόγω υψηλού κόστους. Το εγχείρημα κατέστη δυνατό μόλις πρόσφατα , ως προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων ,και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την Ελληνική πλευρά” .  Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει  πως δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί περί «παράνομης χορήγησης επίγειας συχνότητας στο Euronews” (σ.σ. αγγλικό πρόγραμμα), το οποίο απλώς φιλοξενείται στο προαναφερόμενο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ”
 
-17.09.2012: Το ΔΣ της ΕΡΤ εξουσιοδοτεί το Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης  Αιμίλιο Λιάτσο, “να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΕΡΤ στην υπόθεση του EURONEWS, καθώς και να δημιουργήσει τριμελή επιτροπή συζήτησης για το θέμα”
 
-01.10.2012: Στην τελευταία του ανακοίνωση η ΕΡΤ δηλώνει πως το ΔΣ της εταιρείας «ουδέποτε προέβη σε απόφαση παραχώρησης ψηφιακής συχνότητας στο EURONEWS ή δέσμευσης για τη μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος δίχως τη συμμετοχή της σε αυτό”. Σημειώνεται  πως «το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο της συνεργασίας με το EURONEWS, και ως ιδρυτικό μέλος – μέτοχος να θέσει προς εξέταση στο Supervisory Board του EURONEWS θέματα που άπτονται της εταιρικής δεοντολογίας, των κανόνων ανταγωνισμού και του σεβασμού της Ελληνικής Πολιτείας. Τέλος αναφέρει πως  δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει κανένα νέο κάναι  και πως «έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή που εξέτασε σε βάθος το ζήτημα και επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της και κατ’ επέκτασιν  του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για τον καταλογισμό των ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών που τυχόν θα διαπιστωθούν”.
 
-02.10.2012: Ο  επικεφαλής του Euronews  Μάικλς Πήτερς, δηλώνει κατά τη διάρκεια παγκόσμιας διαβούλευσης, ύστερα από ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων πως “η Ε.Ρ.Τ. είναι συνεργάτης μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυό της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα, στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ίσως ήταν παρεξήγηση καθώς ενδεχομένως δεν υπήρξε ενημέρωση της νέας διοίκησης”.Ταυτόχρονα ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Euronews Greece  στην ελληνική γλώσσα σε παράλληλη μετάδοση μαζί με άλλες 11(τη δυνατότητα δίνει η τεχνολογία ) σε Ελλάδα και Κύπρο
 
Οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ και του ΡΙΚ 
 
Η αναμετάδοση του ευρωπαϊκού δορυφορικού ειδησεογραφικού καναλιού του Euronews αποτελεί υποχρέωση της ΕΡΤ βάση της συμμετοχής της ως ιδρυτικό μέλος στο κανάλι. Με βάση τη σύμβαση με την EBU, την ένωση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ΕΡΤ υποχρεούται να αναμεταδίδει το πρόγραμμα του  Euronews, όπως υποχρεούται να αναμεταδίδει και το πρόγραμμα του ΡΙΚ βάσει της διακρατικής συμφωνίας. Το Euronews εκπέμπει σε 11 γλώσσες και η ελληνική θα ήταν η 12η γλώσσα ενώ θα ακολουθήσει η ουγγρική. Για τη μετατροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος στα ελληνικά το κόστος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο στήριξης των ευρωπαϊκών καναλιών σε όλο τον κόσμο, πληρώνοντας περίπου 6.5 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας  και στον αντίποδα των νέων δορυφορικών σταθμών από Μέση Ανατολή στα αγγλικά. 
Με όλα αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση που η ΕΡΤ συνεχίσει την κόντρα της για την εκπομπή του Euronews Hellas το θέμα θα πρέπει να τεθεί και στο συμβούλιο της  EBU ενώ απαιτείται να θέσει ζήτημα και στο γενικό συμβούλιο του Euronews στο οποίο μετέχει με δικαιώματα ψήφου ως μέτοχος. 
Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι είναι αντίθετοι στη λειτουργία του  Euronews Greece είναι ότι θα παίρνει διαφημίσεις από την ελληνική αγορά. Το ίδιο όμως ακριβώς κάνει και το αμερικάνικο δίκτυο FOX που αναμεταδίδεται στις πλατφόρμες της Nova και του ΟΤΕ TV. 
 
Πάθος” για το Euronews από Μιχελάκη 
 
Ο  βουλευτής της ΝΔ  Γιάννης  Μιχελάκης , πρώην διευθυντικό στέλεχος των ειδήσεων σε ΑΝΤ1 και Mega, πρώην διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου και εκπρόσωπος του κόμματος, έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις για τη συνεργασία 
 
Στην πρώτη (04.10.2012) ρωτούσε, μεταξύ άλλων  τους αρμόδιους υπουργούς, Κ. Χατζηδάκη και Σ. Κεδίκογλου  
“Πώς είναι δυνατόν να διατίθενται οι συχνότητες της Ε.Ρ.Τ. κατά παρέκκλιση των ρητών περιορισμών που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο”. 
“Ποιά συμφωνία έχει συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Ε.Ρ.Τ., την οποία επικαλείται ο κ. Μάικλ Πήτερς στις δηλώσεις το και “ποιοι επακριβώς είναι οι προβλεπόμενοι όροι συνεργασίας του ελληνόφωνου Euronews με την Ε.Ρ.Τ.
Αν «για τις εκπομπές που πρόκειται να προβάλλει το ελληνόφωνο Euronews από το επίγειο δίκτυο της Ε.Ρ.Τ., σύμφωνα τουλάχιστον με τη δήλωση του επικεφαλής του σταθμού, διαθέτει την απαιτούμενη αδειοδότηση από το ΕΣΡ ως πάροχος περιεχομένου ;
 
Στη δεύτερη (16.10.2012) ρωτούσε πάλι τους ίδιους υπουργούς , μεταξύ άλλων τα εξής: 
 
“Ποιος ο λόγος συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής με διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, ιδίως όταν προ ολίγων ημερών ήλθε στο φως της δημοσιότητας η συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής από την ΕΡΤ με τη συμμετοχή των κ.κ. Γιώργου Συριόπουλου (Προϊσταμένου Διεύθυνσης Εκδόσεων), Φωτεινής Γιαννουλάτου (Προϊσταμένης Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων) και Ηλία Φαραντόπουλου (Προϊσταμένου Γραφείου Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης);”
• «Αληθεύει ότι η ΕΡΤ υποχρεούται δυνάμει του καταστατικού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του δορυφορικού καναλιού Euronews να επιτρέπει σε αυτό να εκπέμπει ελεύθερα σε συχνότητά της το σήμα του;»
• «Εάν ναι, η διοίκηση της ΕΡΤ δεν γνώριζε το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο παρατίθεται αναλυτικά στην από 2-10-2012 υπ’ αριθμ. 2458 σχετική ερώτησή μου, όταν προέβη σε κοινές δηλώσεις με εκπροσώπους του Euronews;»
•»Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η νέα διοίκηση της ΕΡΤ προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό την αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων της ;»