X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ποιος να το περίμενε: η δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο σχετίζεται με τον Μπολσονάρο

Είναι κοινός τόπος στο Rio de Janeiro ότι οι στρατιωτικοί ελέγχουν μεγάλες περιοχές στην πόλη, ειδικά στις μεγάλες δυτικές γειτονιές (κοντά στο Ολυμπιακό κέντρο του 2016) όπως το Rio das Pedras. Είναι επίσης κοινός τόπος ότι η οικογένεια Bolsonaro πάντα υποστήριζε τους στρατιωτικούς.
|

Αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες αποτελούνται από πρώην αστυνομικούς που εκβιάζουν προέδρους και επιχειρηματίες, πουλάνε παράνομη τηλεοπτική σύνδεση και ενσύρματες συνδέσεις στο ίντερνετ, παροχή αερίου, ελέγχουν παράνομες μεταφορές και προσφέρουν προστασία, περίπου όπως συμβαίνει με τις κλασικές μαφίες. Είχαν αναπαρασταθεί με ακρίβεια σε μια ταινία τεράστιας εμπορικής επιτυχίας εδώ στη Βραζιλία, το Elite Squad 2 (2011), η οποία δραματοποιεί πραγματικές ιστορίες σχετικά με την καθημερινότητα της βίας και του εκβιασμού στην αστυνομία του Ρίο.

Ήταν πάντα μια εύλογη υπόθεση ότι η Marielle Franco σκοτώθηκε όχι μόνο επειδή ήταν μαύρη, φτωχή και λεσβία, αλλά επειδή πάλευε εναντίον τους, και ήταν ένας ευκολότερος στόχος από τον συνάδελφο της Marcelo Freixo (ο οποίος ενσαρκώθηκε έμμεσα σε εκείνη την ταινία).

Όλοι στο Ρίο το ήξεραν αυτό.

Δεν συνδυάστηκαν αυτά τα στοιχεία νωρίτερα επειδή οι ερευνητές είπαν επανειλημμένα ότι ήθελαν να συλλέξουν όλα τα πιθανά στοιχεία που σίγουρα θα παρέπεμπαν  τους δολοφόνους σε δίκη, επειδή «εμπλέκονται μεγάλα, ισχυρά ονόματα». Τα νέα σχετικά με την έρευνα κρατήθηκαν συμπτωματικά μυστικά μέχρι που ο Bolsonaro εξελέγη πρόεδρος και οι γιοι του απέκτησαν επίσης κυβερνητικές θέσεις.

Τι άλλο χρειάζεται για να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους από την κυβέρνηση;

Από την άλλη, υπάρχει ο στρατός και ο αντιπρόεδρος, στρατηγός Mourão. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, εάν ο πρόεδρος καθαιρεθεί κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων διακυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος παίρνει τη θέση του. Εάν ασκηθεί δίωξη σε όλο το κόμμα, τότε προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές. Όμως, ο πρόεδρος μπορεί να καθαιρεθεί για εγκλήματα που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της εντολής που έλαβε μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν εμπόδισε το Ανώτατο Δικαστήριο να οδηγήσει στο δικαστήριο προέδρους για οποιοδήποτε λόγο αυτό κατάφερε να δικαιολογήσει (όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση του Fernando Collor και της Dilma Rousseff). Αυτή είναι η στιγμή που οι πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές ελιτ του παρασκηνίου κάνουν τους υπολογισμούς τους και βλέπουν τι τους συμφέρει περισσότερο.

Το ερώτημα είναι: Πού είναι ο διεθνής τύπος σε όλα αυτά;

 

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις