του Lee Fang για το The Intercept

Οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής ατζέντας των τεσσάρων επόμενων χρόνων είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την τεράστια γιορτή με δεξιώσεις και ανοιχτά μπαρ σε όλη την πόλη.

Στην κορυφή του καταλόγου είναι οι επιχειρήσεις με συμφέροντα σε φαρμακευτικά προϊόντα, πετρέλαιο και προϊόντα στρατιωτικού εξοπλισμού, βιομηχανίες που υπόκεινται σε πολλές ρυθμίσεις ενώ πολλά ζητήματά τους διακυβεύονται από τις τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις πάνω στις τιμές των φαρμάκων, τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη μείωση των εξόδων για την άμυνα.

Πολλές εκδηλώσεις έχουν εταιρείες κοινής χρήσης οχημάτων όπως η Lyft ή η Uber ως ειδικούς συνεργάτες για τη μετακίνηση. Και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν ρυθμιστικά εμπόδια για την πρόσβασή τους σε δημοτικές αγορές και για την έγκριση των νέων τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.

Εταιρείες lobbying είναι επίσης χορηγοί για αρκετά πράγματα. Ο Όμιλος DCI, που είναι ένα λόμπι εταιρειών που αντιπροσωπεύει την Verizon και την Exxon Mobil, βοηθάει στη χρηματοδότηση ενός πάρτι για την αντιπροσωπεία της Αϊόβα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο κυβερνήτης Τέρι Μπράνσταντ, ο υποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του πρέσβη στην Κίνα.

Η γιορτή ορκωμοσίας «Heartland Ball» όπου θα πάνε ως τιμητική επιτροπή τουλάχιστον 35 μέλη του Κογκρέσου από το Ιλινόις, το Μιζούρι, το Οχάιο και το Ουισκόνσιν, χρηματοδοτείται από την Abbott Laboratories, μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, και τη Motorola Solutions, που παρέχει υπηρεσίες για την επιβολή του νόμου, με κάθε μια από αυτές να συνεισφέρει 25.000 δολάρια. Οι γεωργικές επιχειρήσεις ADM, Monsanto και CME Group, ένα ιδιωτικό κέντρο για το μέλλον των καλλιεργειών, πλήρωσαν η κάθε μια 15.000 δολάρια.

Η γιορτή ορκωμοσίας The Black Tie & Boots, ένα πάρτι για τους νομοθέτες από το Τέξας στο Gaylord National Resort κοντά στην Ουάσιγκτον, χρηματοδοτείται από μια σειρά από εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Chevron, Exxon Mobil, Koch Industries, Anadarko, Phillips 66, Valero, BP, Koch Industries και του American Petroleum Institute, μιας ομάδας πίεσης στη βιομηχανία πετρελαίου.

Ο χορός της κοινωνίας της Ιντιάνα, όπου συμπροεδρεύει η Κάρεν Πενς, η σύζυγος του εκλεγμένου αντιπροέδρου Μάικλ Πενς, θα γίνει στο Grand Hyatt Washington. Ο κύριος χορηγός είναι η Anthem, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας στον τομέα της υγείας, η οποία παρακολουθεί στενά την προσπάθεια ανάκλησης του Νόμου για την Προσιτή Περίθαλψη (Affordable Care Act). Στους υπόλοιπους χορηγούς συγκαταλέγονται οι BP America, Coca-Cola, Duke Energy, Ford, Honda, Honeywell και η Peabody Energy, η μεγάλη εταιρεία άνθρακα που ετοιμάζεται να βγει από την πτώχευση. Οι χορηγοί της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στη γιορτή με εξέχουσες προσωπικότητες, στους οποίους αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται και άτομα που βρίσκονται κοντά στη νέα κυβέρνηση.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι αναμένεται να παραστεί στη γιορτή ορκωμοσίας του Garden State, η οποία επίσης θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ. Η εκδήλωση διαφημίζεται ως μια ευκαιρία να συναναστραφούν με τους πολιτικούς, τους πολιτειακούς νομοθέτες και άλλους, ενώ θα διασκεδάζουν με «κλασικά παιχνίδια σε κλίμα χαλάρωσης». Οι μεγαλύτεροι χορηγοί για την εκδήλωση του Νιου Τζέρσεϊ είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Bristol-Myers Squibb, Novo Nordisk, Mallinckrodt Pharmaceuticals και Prudential. Η Mallinckrodt συμφώνησε την Τετάρτη να πληρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα πάνω στο αν μια από τις θυγατρικές εταιρείες της παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες παρακολούθησαν με επιφυλακτικότητα τον Τραμπ να ανανεώνει την περασμένη εβδομάδα την υπόσχεσή του κατά την προεκλογική εκστρατεία να πατάξει την υπερτίμηση των φαρμάκων, ενώ οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στο Capitol Hill έχουν βρει την ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα.

Έγγραφα από το Κέντρο για τη Δημόσια Ακεραιότητα δείχνουν ότι οι χορηγοί σε άλλες επίσημες εκδηλώσεις ορκωμοσίας έχουν μοναδικές ευκαιρίες για να βρεθούν και να μιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση. Οι χορηγοί που προσφέρουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, λαμβάνουν μια πρόσκληση σε ένα ειδικό «γεύμα ηγετών» με «εκλεκτούς υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου και ηγετικά πρόσωπα της Βουλής και της Γερουσίας». Θα λάβουν επίσης μια ειδική πρόσκληση σε δείπνο με τον Πενς και σε ένα γεύμα με «τις κυρίες από τις οικογένειες της υψηλής τάξης».

Οι λίστες των χορηγών για την επίσημη γιορτή ορκωμοσίας του Τραμπ δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αν και η New York Times ανέφερε ότι οι Boeing, J.P. Morgan Chase, AT&T, Bank of America, Deloitte, United Parcel Service και η Chevron είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν προσφέρει μεγάλα ποσά στην επιτροπή της γιορτής.

«Αυτές οι εισφορές δεν μπορεί να θεωρηθούν ως απλή πατριωτική στήριξη για την προεδρία ή φιλανθρωπικές, κοινωφελείς δωρεές, αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται ως κομμάτι στο πλαίσιο της πολιτικής του “πλήρωσε για να μπεις στο παιχνίδι” που διαφθείρει το πολιτικό μας σύστημα», έγραψε ο Ρόμπερτ Βάισμαν, πρόεδρος της Public Citizen, σε μια ανακοίνωση με τη λίστα των συμφερόντων που έχει η κάθε εταιρεία πάνω σε σημαντικές ομοσπονδιακές δημόσιες πολιτικές. «Φαίνεται ότι η κουλτούρα “πλήρωσε για να μπεις στο παιχνίδι” θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο προτού αρχίσει να περιορίζεται».

Τα ειδικά συμφέροντα χρηματοδότησαν επίσης τους εορτασμούς για την ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον, του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά για τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ- του οποίου μεγάλο μέρος της εκστρατείας βασιζόταν υποτίθεται στη εκκαθάριση του πολιτικού βούρκου και την αντιμετώπιση του πολιτικού κατεστημένου – λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει.

To ThePressProject είναι επίσημος συνεργάτης του The Intercept στην Ελλάδα