Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο Κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του Συντάγματος βασίζεται στον αναχρονισμό και την ιδεοληψία. «Η πρότασή σας είναι κείμενο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό. Προσέξτε τα κεφάλαια που δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα. Δημόσια διοίκηση, παιδεία, ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν προτείνετε τίποτα. Αφήνετε άθικτες τις δομές που συνετέλεσαν στην κρίση γιατί σε αυτές ποντάρετε».

«Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού. Το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις. Η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πλήξει τους αντιπάλους της, ο κ. Τσίπρας εισήλθε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο.  Με την πρόταση μας στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα.

«Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;»

Ανέφερε ότι το Σύνταγμα χρειάζεται τολμηρή επαναξιολόγηση, κάτι που είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος του, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για την αναθεώρηση, αλλά για τη διάλυση της μεσαίας τάξης.

«Είχα πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο Σύνταγμα, όταν έγινα πρόεδρος της Ν.Δ. και 43 χρόνια μετά το Σύνταγμα του 1975, χρειάζεται μια τολμηρή επαναξιολόγησή του. Επαναλαμβάνω την πρόταση. Αυτή η Βουλή να ψηφίσει όσο μεγαλύτερο αριθμό άρθρων γίνεται, προκειμένου να γίνει μια μεγάλη συζήτηση και να τεθεί στην κρίση της επόμενης βουλής και η οποία θα κρίνει τον αριθμό των αναθεωρητέων άρθρων.

Τι ποιο δημοκρατικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το περιεχόμενο της Αναθεώρησης. Ποιος τρέμει κ. Τσίπρα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού; Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική Αναθεώρηση κ. Τσίπρα, θέλετε να μεταθέσετε τη συζήτηση, από τη διάλυση της μεσαίας τάξης, από τα μνημονιακά μέτρα που ψηφίσατε, από τις εθνικές ήττες στην εξωτερική πολιτική με κυριότερο παράδειγμα το Σκοπιανό».

Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, επανέλαβε πως θα καταργηθεί τελείως με την πρόταση της ΝΔ. Παρομοίωσε το πανεπιστήμιο με δημόσια πάρκα και πλατείες, όπου δεν έχουν θέση οι μπαχαλάκηδες. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω».

Επίθεση σε Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Αναφερόμενος στις πρόσφατες συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει τους ιερείς σε καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, προκειμένου να βολευτούν 10.000 κολλητοί και φίλοι στο Δημόσιο.

«Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι; Ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αίσχιστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Τέλος, για το ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και έκανε λόγο για 50.000 παιδιά της μεσαίας τάξης που σπουδάζουν στο εξωτερικό και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.