«Εάν νομίζουν ότι μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι με εισαγγελείς, ας το κάνουν» απαντά ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
 
«Δεν θα στείλουμε ανθρώπους στην ανεργία μετά από 10 χρόνια, ούτε θα διαλύσουμε τις υπηρεσίες μας» λέει άλλος δήμαρχος, εκ των πέντε που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον Αρειο Πάγο.

Υποχρεωτικό και αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των δικαιολογητικών των διοριστέων στο Δημόσιο, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τη χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα.

Για τις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

 
Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι πέντε δήμοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επειδή αρνήθηκαν τους ελέγχους, είναι: Χαλανδρίου, Λάρισας, Νίκαιας-Ρέντη, Πάτρας, Ζωγράφου. Αντίθετα, αυτοί που συνεργάστηκαν είναι: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ασπροπύργου, Ρεθύμνου.
 
Κάποιοι από τους δημάρχους παραδέχονται ότι τυπικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δικίο, καθώς είχαν γίνει παρατυπίες στη μονιμοποίηση συμβασιούχων, ωστόσο επισημαίνουν ότι το διάταγμα Παυλόπουλου, που είχε κριθεί συνταγματικό, δεν μπορεί να ανατραπεί 10 χρόνια μετά.
Όπως σημειώνει την ίδια ώρα το υπουργείο, στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ασπροπύργου και Ρεθύμνης, η διαδικασία επανελέγχου εξελίσσεται κανονικά και τα αρμόδια όργανα συνεργάζονται και παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στα κλιμάκια των ελεγκτών.

Αντίστοιχος έλεγχος διενεργείται και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς.