Τους πολίτες που προέρχονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ αφορά η τροπολογία επί της συμφωνίας του Brexit, που υπερψηφίστηκε, με 270 ψήφους υπέρ και 229 κατά, χθες, στη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι πολίτες χωρών μελών της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία δικαιούνται να αποκτήσουν, άμεσα και χωρίς εκ νέου έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, έγγραφα που θα αποδεικνύουν το νόμιμο της παραμονής τους εκεί.

Η απόφαση της Βουλής των Λόρδων θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συζητήσει το νομοσχέδιο του Brexit, και το πιθανότερο είναι ότι θα απορριφθεί, λόγω του ελέγχου της Βουλής των κοινοτήτων από τους Συντηρητικούς. Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπράντον Λιούις, εξέδωσε ανακοίνωση απορρίπτοντας την ανάγκη ύπαρξης φυσικών αποδεικτικών και τονίζοντας ότι θεωρεί ασφαλέστερη την ψηφιακή απόδειξη του νομίμου της παραμονής, αφού «το ψηφιακό δικαίωμα που θα έχουν οι πολίτες χωρών μελών της ΕΕ δεν μπορεί ούτε να κλαπεί ούτε να αλλοιωθεί».

Η ύπαρξη και φυσικών «χάρτινων» αποδεικτικών της νόμιμης παραμονής πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, μετά το Brexit, υπήρξε αίτημα που στήριξαν μέλη της Βουλής των Λόρδων όλων των παρατάξεων, καθώς θεωρήθηκε ότι, η ύπαρξη μόνο ψηφιακής έγκρισης μπορεί να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών αυτών, από την ενοικίαση ενός σπιτιού ως την αλλαγή εργασίας. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 90% των πολιτών από χώρες μέλη της ΕΕ που ζουν και εργάζονται νομίμως στη Βρετανία επιθυμούν να φέρουν και φυσική απόδειξη του δικαιώματός τους αυτού, ώστε να αποφύγουν πιθανές διακρίσεις εις βάρος τους από εργοδότες και ιδιοκτήτες κατοικιών.