Το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία. Ο Σέρι βρισκόταν στο Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα και είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να φτάσει στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο. 
 
Την Τετάρτη επίσης οδεύει προς την Κριμαία αποστολή άοπλων αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η αποστολή γίνεται με αίτημα της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, στη βάση του αιτήματος για έκτακτη αποστολή άοπλων παρατηρητών, που δεν απαιτεί τη συνήθη διαδικασία έγκρισης από όλα τα βασικά μέλη του ΟΑΣΕ, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η Ρωσία. 
 

Ρωσική ψήφος σε κυβέρνηση ενότητας  

 
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στην Κάθριν Άστον πως η Μόσχα θεωρεί πως η βάση της λύσης στην Ουκρανία πρέπει να είναι συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.
 
Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν φτάσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας και προέβλεπε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών τον Μάιο, επιστροφή στο παλιότερο ουκρανικό Σύνταγμα με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 
Η συμφωνία είχε πέσει ουσιαστικά στο κενό όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε την καθαίρεση του προέδρου, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο. 
 
Ο Λαβρόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, «υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης πρέπει να βασίζεται στις αρχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, η οποία προέβλεπε συνταγματικές αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιοχών της Ουκρανίας».
 

Κριμαία και στο συνέδριο για τον Λίβανο
 

Το ζήτημα της Κριμαίας θα κυριαρχήσει αναπόφευκτα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι σε προγραμματισμένο συνέδριο για το Λίβανο.
 
Επίσης, στις Βρυξέλλες συγκαλείται επίσης το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία και την έχει καλέσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης. 
 
Αργά την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα με τη γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα της Ουκρανίας.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, συζητήθηκε ενδεχόμενη διέξοδος με πρόταση για επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων μέσα στις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία, περιορισμό των ρωσικών δυνάμεων σε 11.000 και την αποστολή διεθνών παρατηρητών που θα διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Κριμαία.