Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για πολίτες που αυτοχρίζονται συνοροφύλακες στον Έβρο, κάνοντας οργανωμένες περιπολίες κρατώντας καραμπίνες και ελέγχους σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr εμφανίζονται εθνοφύλακες και ομάδες κατοίκων του Έβρου να «συνδράμουν» τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στον Έβρο. Μόλις εντοπίζουν τους μετανάστες, τους φωνάζουν να «σηκώσουν τα χέρια ψηλά» ακινητοποιώντας τους στο έδαφος. «Είναι πολλοί, το νου σας» προειδοποιεί κάποιος που ακούγεται στο βίντεο. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι εικόνες τραβήχτηκαν με την κάμερα κινητού τηλεφώνου, ξημερώματα 3ης Μαρτίου, ώρα 04.20.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Κώστας Πλιάκος, ο οποίος δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας εξηγεί όσα βίωσε επισημαίνοντας πως «είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο εκτός από την αστυνομία και το στρατό, κάνουν περιπολίες και πολίτες με αγροτικά οχήματα, τρακτέρ και βάρκες».

«Σε μια χώρα που λειτουργούν οι θεσμοί και την ασφάλεια στο εσωτερικό έχει η αστυνομία, το να περιπολούν πολίτες με όπλα και να κυνηγούν μετανάστες, δεν ξέρω πόσο σύννομο είναι, αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Ή να βρεθείς σε μια δυσάρεστη κατάσταση αν είσαι δημοσιογράφος», σημειώνει ο ίδιος.

Ολα συνέβησαν στην κεντρική οδό Διδυμότειχου-Φερών, όταν όχημα με τρεις επιβαίνοντες, ο ένας εκ των οποίων ένοπλος, σταμάτησε τρεις πεζούς μετανάστες και τους πήρε στο κυνήγι. Επεσαν πυροβολισμοί στον αέρα, έπιασαν τον έναν μετανάστη και άρχισαν να τον χτυπάνε και να τον βρίζουν, καθώς η περίπολος εμπλουτίστηκε με περισσότερα οχήματα και άντρες.

Οταν ο δημοσιογράφος, που παρατηρούσε το γεγονός από απόσταση, ρώτησε γιατί χτυπάνε τον μετανάστη, δέχθηκε χτυπήματα και προπηλακισμούς, ενώ του έσπασαν και το κινητό. Εκ των υστέρων ένας εκ των επιτιθέμενων ζήτησε συγγνώμη. «Δεν δικαιολογώ τη συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων ούτε απέναντί μου ούτε απέναντι στους μετανάστες. Καταλαβαίνω ταυτόχρονα το ψυχολογικό βάρος, άγχος, φόβο, πείτε το όπως θέλετε, των κατοίκων του Εβρου λόγω της έντασης των τελευταίων ημερών», σχολιάζει. «Το να παίρνει όμως ο πολίτης τον νόμο στα χέρια του -και μάλιστα σε τέτοιες στιγμές έντασης- μπορεί να έχει απρόσμενη κατάληξη και οι τοπικές αρχές καλά θα κάνουν να το σκεφτούν περισσότερο», καταλήγει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο CNN GREECE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες εικόνες έρχονται και από το νησί της Μυτιλήνης όπου κάτοικοι σε διάφορα σημεία του νησιού έχουν δημιουργήσει μπλόκα στα οποία ελέγχουν όσους θέλουν να περάσουν.