Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Υπογράμμισε πως χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας έχει κριτήρια πολιτικά, επιχειρηματικά και όχι επιστημονικά.

Όπως είπε, κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε ότι κριτήριο δεν είναι η προστασία των εργαζομένων και των μαθητών και για αυτό δεν γίνονται έλεγχοι και δεν λαμβάνονται μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα ΜΜΜ, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά επί ένα χρόνο.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τις ανατροπές του αιώνα για τα εργατικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Για τους αυτοαπασχολούμενους έκανε λόγο για ημίμετρα από την κυβέρνηση, για την οποία σχολίασε πως έχει μπερδέψει τα δισ. ευρώ και τα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα μικροποσά στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που είναι στα όρια της καταστροφής. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για να ληφθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους με μηνιαίο επίδομα και γενναία διαγραφή χρεών και οφειλών.

Για τον εμβολιασμό υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι η χώρα πρέπει να προμηθευτεί όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που έχουν πιστοποίηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που μπορούν να βοηθήσουν για τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει την πανδημία με επιστημονικά κριτήρια αλλά οι αποφάσεις της διαμορφώνονται αποκλειστικά με οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά κριτήρια.

«Η έλλειψη της ΠΦΥ έγινε ακόμα πιο ορατή τους μήνες της πανδημίας όπου το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου» είπε ο Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και τις διακοπές στις θεραπείες άλλων σοβαρών νόσων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού και άσκησε κριτική στην ΕΕ αλλά και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αποδέχτηκε τις ευρωπαϊκές νομικές δεσμεύσεις ώστε να μην μπορεί να εξασφαλίσει εμβόλια και με διμερείς συμφωνίες.

Μάλιστα εξαπέλυσε πυρά εξαπέλυσε εναντίον της Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιεί τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της ρήτρας εμπιστευτικότητας και του εμπορικού απορρήτου.

Πυρά για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και πέραν των μορφωτικών όπως είπε συνεπειών από το κλείσιμό τους, κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που φέρνει και ιδίως για την εγκαθίδρυση αστυονομικού σώματος στα πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Κουτσούμπας προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία θα απαιτεί μεταξύ άλλων «εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα 12000 ευρώ το μήνα, με επίδομα ικανό να επιβιώσουν, διαγραφή χρεών, τόκων προσαυξήσεων κλπ».

«Έχετε μπερδέψει τα δισεκατομμύρια και τα δωράκια που μοιράζετε στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα ψίχουλα που δίνετε με το στανιό στους μικρομεσαίους» είπε ο Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή τονίζοντας ότι «τα ποσά που δίνονται δεν αρκούν στοιχειωδώς για να καλύψουν τις υποχρεώσεις μιας μικρής επιχειρήσεις. Αποκλείσατε επαγγελματίες από το επίδομα ειδικού σκοπού».

«Πείτε καθαρά τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματοβιοτεχνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ ενώ πρόσθεσε ότι «εν μέσω πανδημίας σπεύσατε να νομοθετήσετε πτωχευτικό κώδικα για να μη χάσουν κανά ευρώ οι τράπεζες, καταδικάζοντας ομηρία, χιλιάδες νοικοκυριά».

Στο πλαίσιο της συνολικής κριτικής του για την διαχείριση της πανδημίας χαρακτήρισε ημίμετρα το click away και το click in shop και εκτίμησε ότι «η κρίση στην οικονομία δεν θα ξεπεραστεί αναίμακτα».