«Κατήργησα την ομάδα Δέλτα γιατί ήταν οι μπαχαλάκηδες από την πλευρά του κράτους», δήλωσε σε εκπομπή του ANT1 ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στη δράση της εν λόγω ομάδας της αστυνομίας, που διαλύθηκε με εντολή του το 2015. Υπενθυμίζεται πως ήταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, μαζί με κάποιους από τα ΜΑΤ, που ήταν υπεύθυνοι για πλήθος πράξεων βιαιότητας κατά την περίοδο των διαδηλώσεων του 2011, που το καλοκαίρι του 2018 κρίθηκαν όλοι αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

«Απίστευτο. Εργαζόμενοι μπαχαλάκηδες;» ήταν η απάντηση του γγ του σωματείου ειδικών φρουρών Στρ. Μαυροειδάκος, ενώ από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης του ζήτησε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη. Σημειώνεται πως ο Ν. Τόσκας επέμεινε στις θέσεις του, λέγοντας ότι «η ομάδα Δέλτα ενεργούσε δημιουργώντας πρόβλημα, απόδειξη ότι τώρα δεν μπόρεσαν να φτιάξουν ομάδα Δέλτα».

Για τη δήλωσή του αυτή, ο Ν. Τόσκας βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από κυβέρνηση και αστυνομία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει πως είναι «πέρα από κάθε φαντασία να χαρακτηρίζει μπαχαλάκηδες τα στελέχη της Αστυνομίας ο πρώην προϊστάμενός τους υπουργός», και να τονίζει πως τέτοιες δηλώσεις δεν αξίζουν καν σχολιασμού.

«Να εφαρμόσει την «συνταγή» που ο ίδιος έδωσε στους πολίτες και να κάνει οτι κοιμάται ο κ. Τόσκας» τον κάλεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Β. Ντούμας, προσθέτοντας πως η κατάργηση της Ομάδας Δέλτα από τον Ν. Τόσκα είναι ο λόγος που υπήρξαν τόσα περιστατικά ανομίας. Ο Β. Ντούμας κάλεσε τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ζητήσει συγγνώμη από τους αστυνομικούς που μοχθούν.

Το βίντεο των δηλώσεων Τόσκα:

Τη Δευτέρα, το θέμα παρέμεινε στην κεντρική αντιπαράθεση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κυρίτση, να χαρακτηρίζει την ομάδα ΔΕΛΤΑ ως «χούλιγκανς με παπιά», υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί χτυπούσαν ανεξέλεγκτα.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος του Γ. Κυρίτση με δημοσιογράφο τηλεοπτικής εκπομπής:

Κυρίτσης: Ναι, ήταν σαν χούλιγκαν με παπιά. Δεν είναι η ομάδα Δίας…Η Ομάδα Δέλτα είναι ΜΑΤ. Άλλο ΜΑΤ με παπιά και άλλο η Ομάδα Δίας, που είναι αστυνόμευση. Συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση του προϊσταμένου τους υπουργού. Πέφταν με τα μηχανάκια μπροστά στο κόσμο ανεξέλεγκτα, Χτυπούσαν ανεξέλεγκτα, έχουν γίνει δίκες, υπάρχουν βίντεο. Και γι αυτό αποφάσισε ο κ. Τόσκας να διαλύσει την ομάδα.
Δημοσιογράφος: Η Ομάδα Δέλτα ήταν χούλιγκανς με παπιά;
Κυρίτσης: Ναι ήταν χούλιγκανς με παπιά. Γι αυτό συμφωνώ με την εκτίμηση Τόσκα για την διάλυση της ομάδας.
Στη συνομιλία παρενέβη και ο διευθυντής του γραφείο Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο πάνελ. «Τι σας κάνει εντύπωση. Πριν από μία εβδομάδα έλεγαν μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, αυτοί που έχουν αστυνομικούς να τους φυλάνε. Τώρα ακούω ότι το κακό με την Ομάδα Δέλτα ήταν ότι ήταν ΜΑΤ. Συγνώμη όταν είχατε στήσει τα ΜΑΤ στου Μαξίμου σαν τέτρις δεν σας ενοχλούσαν; Και σας ενοχλεί η Ομάδα Δέλτα; Η οποία πήγαινε να κάνει την δουλειά της και να προστατεύσει τους πολίτες από τους μπαχαλάκηδες».

Κυρίτσης: Εγώ έχω δει την Ομάδα Δέλτα να την πέφτει σε συνταξιούχους.

Αξίζει να θυμηθούμε την πλούσια δράση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, για την οποία άπαντες οι αστυνομικοί αθωώθηκαν το περσινό καλοκαίρι:

Αθώοι όλοι οι αστυνομικοί για τις κτηνωδίες της 28ης-29ης Ιουνίου του 2011