Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι την παραίτηση του Φ. Κουβέλη. 
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, δεν ξεδιάλυνε τις προθέσεις του. «Είπα βέβαια το βράδυ της Κυριακής ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό της Δημοκρατικής Αριστεράς θα απευθυνθώ στα όργανα και αυτό έκανα και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα, με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς», δήλωσε. Η τοποθέτησή του αυτή πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων για την ειλικρίνεια της παραίτησής του.
 
 

Για τα «φίλια πυρά»
 

Ο κ. Κουβέλης, χωρίς να κατονομάσει τα στελέχη που του άσκησαν δημοσίως κριτική (Γρ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Ανδρ.Παπαδόπουλος, Ι.Πανούσης) είπε ότι τα «φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα». Ο κ. Λυκούδης πάντως ξεκαθάρισε από την πρώτη ώρα ότι ο ίδιος ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής και όχι αλλαγή ηγεσίας, και επιπλέον ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον κ. Κουβέλη.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε ότι οι κινήσεις του έχουν στο φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η τοποθέτησή του για τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέα ερωτήματα καθώς πρόκειται για μια σαφώς νέα τοποθέτηση διαφορετική από την στρατηγική του «ούτε (με τη συγκυβέρνηση) ούτε (με τον ΣΥΡΙΖΑ» που είχε πριν από τις εκλογές.
 

Νέο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας


«Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «προσδιορίστηκε με ένα εκκρεμές πολιτικής: πότε σκίζω το Μνημόνιο, πότε το τροποποιώ, δεν δίνω μάχη και για το ευρώ, πότε καλώ σε δημοψήφισμα, που κοιτάξτε ο παπανδρεϊκός λόγος παρόν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά το ξεπερνάω… Γι' αυτό το είπα και τότε το λέω και σήμερα: ας σταματήσει κάπου το εκκρεμές, ας οριοθετηθεί η πολιτική του και βεβαίως με οριοθετημένη την πολιτική μπορείς άλλες αξιολογήσεις, άλλες εκτιμήσεις, άλλες προσεγγίσεις να κάνεις».
 
Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο -χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς- σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο. Ένα μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Και ένα μπλοκ εξουσίας με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς αριστερή κατεύθυνση».