Ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα ξαναβρίσκει το δρόμο της σοβαρότητας, της σταθερότητας, του ευρωπαϊκού ορθού λόγου και της χρηστής διακυβέρνησης», προκαλώντας αντιδράσεις κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης σχολίασε μέσω Twitter ότι «Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπέπεσε σε βαρύ unfair. Ξέχασε ότι είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αλλά κ όσα έλεγε ίδιος ως εκπρόσωπος του Γιούνκερ. Καταγγέλλω με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, όσα θλιβερά είπε για “μη σοβαρή και μη χρηστή διακυβέρνηση Τσίπρα”».

Ο Δ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση του ζητά να μάθει από την Κομισιόν αφενός «πώς αξιολογεί τις δηλώσεις Σχοινά, με τις οποίες παρεμβαίνει ανοιχτά στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση της Ελλάδας, σε αντίθεση προς τη βασική υποχρέωση της Επιτροπής συνολικά και του κάθε Επιτρόπου ατομικά για πολιτική ουδετερότητα και αμεροληψία» και αφετέρου «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αποκατάσταση και τη μελλοντική εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας, τόσο του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά, όσο και του συνόλου των μελών της Επιτροπής».

Σε υψηλούς τόνους ήρθε και το σχόλιο από τον Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος ζήτησε από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν να «τον ανακαλέσει στην τάξη χωρίς δεύτερες σκέψεις. Η Ελλάδα δικαιούται θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου και όχι έναν λουστραρισμένο αφισοκολλητή της ΝΔ.». «Ο κύριος Σχοινάς εγκαινίασε την θητεία του μιλώντας όχι ως Μέλος της Κομισιόν, αλλά ως κομματάρχης της ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Μ. Σχοινά στο Συνέδριο της ΝΔ:

 

Αγαπητέ φίλε Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι,

Ένα χρόνο πριν είχα την ευκαιρία – αλλά και το προνόμιο – να μιλήσω σε Συνέδριο της ΝΔ για πρώτη φορά από τα φοιτητικά μου χρόνια. Πέρυσι, μάλιστα, εξέφρασα και ένα ψιλο- παράπονο γιατί μου πήρε 35 χρόνια να διανύσω την απόσταση από εκεί εδώ, σε αυτό το βήμα. Ποιος θα μου το έλεγε πως 11 μήνες μετά θα απευθυνόμουν στον κορμό της μεγάλης μας παράταξης ως ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 40 χρόνια. Μια τιμή που αντανακλά συνολικά στη χώρα, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – τον μόνο Πρωθυπουργό του ΕΛΚ στη Νότια Ευρώπη – αλλά και συνολικά στη παράταξη του Καραμανλή που οραματίστηκε και έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω δημόσια τους πολλούς στρατιώτες της παράταξης, αλλά και τους συμπολίτες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους απλούς πολίτες που με έχουν κατακλύσει με τις ευχές τους. Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μην τους απογοητεύσω. Είναι τιμή μου να βαδίσω στα βήμα του Γ. Κοντογιώργη, Γ. Παλαιοκρασσά, Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλου. 

Φίλες και φίλοι, 

Τα τελευταία 5 χρόνια το ιστορικό επίτευγμα της ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη, τέθηκε για πρώτη φορά σε κίνδυνο. Όχι με δική μας ευθύνη, αλλά εξαιτίας κάποιων μαθητευόμενων μάγων που θέλησαν να κτίσουν καριέρες στις πλάτες των Ελλήνων και μάλιστα των πιο αδύναμων Ελλήνων, που υποτίθεται ότι εξέφραζαν. Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν. Απέτυχαν και το στίγμα της αποτυχίας τους θα τους συνοδεύει για πάντα. Και απέτυχαν για 3 λόγους: 1. Οι Έλληνες με τις πρωτοφανείς, ιστορικές τους θυσίες επέλεξαν να αγκιστρώσουν τη χώρα μας οριστικά στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. 2. Απέτυχαν γιατί ο Ζ. Κλ. Γιουνκέρ κράτησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. 3. Απέτυχαν γιατί η ΝΔ του Μεϊμαράκη έβαλε πλάτη στα δύσκολα εκείνον τον κολασμένο Αύγουστο του 2015. 

Η χώρα μας σήμερα πατάει ξανά στα πόδια της μετά από τη 10ετη οικονομική κρίση που αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες μας αλλά και μετά τη 5ετη επέλαση των λαϊκιστών που τη μεγέθυναν και την επιδείνωσαν. Σήμερα προβάλλουμε ξανά μετά από καιρό ως μια όαση σταθερότητας σε μια πάντα αβέβαιη γεωπολιτικά γειτονιά, αλλά ταυτόχρονα και ως τόπος σταυροδρόμι όπου συναντιούνται μεγάλες, κρίσιμες ευρωπαϊκές προκλήσεις. Το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε την κρίση δεν είναι από μόνο του αρκετό για να προοδεύσουμε και να ευημερήσουμε. Και οι επιτυχίες μας του καλοκαιριού ως η πρώτη χώρα ανάχωμα στο λαϊκισμό δεν αρκούν αν δεν αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.

Πρώτα στην οικονομία όπου χρειαζόμαστε ένα πλήρες διαρθρωτικό και επενδυτικό reset που θα μας κρατήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο πράσινης και ψηφιακής ανάταξης χωρίς πια λιγνίτη και χαρτί. Η πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά από ότι φανταζόμαστε.

Ύστερα στην κοινωνία και το κράτος όπου η βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, η καθολική αξιοκρατία όπως και η εκρίζωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς θα πρέπει να αποτελέσουν κεντρικές και αδιαπραγμάτευτες στοχεύσεις.

Στη συνέχεια στο μεταναστευτικό όπου η χώρα μας στέκεται όρθια στο όνομα της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς κινήσεις πληθυσμών που θα εντείνονται όσο η γεωπολιτική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές ανισότητες συνεχίζονται. Σε λίγους μήνες η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή θα αναπτύξει εκατοντάδες νέους ένοπλους φύλακες για τη προστασία των συνόρων μας. Πολλοί από αυτούς θα εκπαιδευτούν στη χώρα μας. Θα είναι ο πρώτος οργανισμός της Ένωσης με προσωπικό που θα οπλοφορεί, θα έχει δικά του μέσα και θα συμβολίζει τη βούληση της Ε.Ε. να φυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα. Στις αρχές του χρόνου η νέα  Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα επανασχεδιάσει ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική και θα καθιστά σαφές ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επιμερίζονται τα βάρη, τις ευθύνες και τις πιέσεις. Η Ευρώπη ή θα είναι αλληλεγγύη ή δεν θα είναι Ευρώπη! Την ίδια στιγμή, όμως, οι διάφορες σειρήνες και οι εγχώριοι κήρυκες που υπόσχονται μαγικές λύσεις σε αυτό το πολύπλοκο πρόβλημα δεν θα μας παρασύρουν. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και θα αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες ως Ευρώπη με όπλο την αλληλεγγύη των εταίρων της. Η Μόρια μας πληγώνει, αλλά και τα αίσχη και οι φαιδρότητες των μπάρμπεκιου δεν είναι συμβατά με ένα έθνος που ιστορικά γνώρισε και ενσωμάτωσε τη προσφυγιά.

Τέλος στον περιφερειακό γεωπολιτικό μας περίγυρο όπου οι δυσκολίες πληθαίνουν, το κλίμα βαραίνει και οι εντάσεις κλιμακώνονται. Με τα Δυτικά Βαλκάνια δικαίως να βλέπουν την Ευρώπη να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα και να μετακινεί τα γκολπόστ. Την Τουρκία σε μόνιμη ταλάντευση μεταξύ εθνικιστικής ρητορικής και στρατηγικής ανασφάλειας που μας επηρεάζει άμεσα. Με τις παραδοσιακές συμμαχίες μας στο δυτικό κόσμο να κλονίζονται από νέες και αφερέγγυες ηγεσίες. Ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους η σημασία της χώρας μας ως μοναδικού πόλου σταθερότητας, ευρωπαϊκού ορθού λόγου και κέντρου χρηστής διακυβέρνησης θα ενταθεί τα χρόνια που έρχονται. Είμαστε – και στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε – ο ισχυρός παίκτης στη περιοχή μας, αυτό που όλοι οι γείτονες και άμεσοι ανταγωνιστές μας θέλουν κάποτε να γίνουν.  

Φίλες και φίλοι, 

Αύριο το πρωί, αναλαμβάνει τα καθήκοντα της η νέα Επιτροπή που για τα επόμενα 5 χρόνια θα έχει καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά τα θέματα αιχμής που μας αφορούν και εν πολλοίς θα καθορίσουν το μέλλον μας. Ως μέλος της ομάδας και ως Αντιπρόεδρος αισθάνομαι βαριά την ευθύνη να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις σ´ αυτή την προσπάθεια, τόσο στις μεγάλες συνολικές μας προκλήσεις, όπως η Πράσινη Οικονομία, η ψηφιακή μετάλλαξη, αλλά και στο ευρύτερο πεδίο ευθύνης της αντιπροεδρίας για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που μου έχει ανατεθεί. Από τη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό και την εσωτερική ασφάλεια, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που απαιτούν οι καιροί μας, την χρηματοδότηση των προγραμμάτων κινητικότητας για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη νεολαία, ως την δημόσια υγεία και την ισότητα, έχω πολλή δουλειά μπροστά μου. Δουλειά για μια Ευρώπη που προστατεύει, για μια Ευρώπη που ανοίγει δρόμους. Για μια Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι απρόσωπα κέντρα αποφάσεων.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα που ξαναβρίσκει τον δρόμο της σοβαρότητας και της ευπρέπειας θα γιορτάσει σε 2 χρόνια τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι ευτυχής συγκυρία που η επέτειος θα μας βρει σε μια περίοδο μεγίστης εθνικής ανασυγκρότησης και αναγέννησης. Στα περισσότερα από τα 200 χρόνια της η νεότερη Ελλάδα ταλανίστηκε από πολέμους, διχόνοια, εμφυλίους, χρεοκοπίες και δικτατορίες. Από την ένταξη μας στην Ευρώπη το 1981 ως σήμερα ζούμε τη μακρότερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας στην ιστορία μας. Αποτελούμε πολιτισμό αναφοράς για τον κόσμο και πρότυπο για τους γείτονες μας. Απειληθήκαμε, κλονιστήκαμε αλλά αντέξαμε το βάρος της ιστορίας. Πάντα – από το Ναβαρίνο μέχρι σήμερα – με την Ευρώπη δίπλα μας, ποτέ απέναντι. Μια Ευρώπη που της ανήκουμε τόσο όσο και μας ανήκει.

Ως παράταξη που είδαμε τις ιδέες μας να δικαιώνονται από την Ιστορία δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Ας ατενίζουμε αυτή τη νέα εθνική αφετηρία με περηφάνεια για όσα πετύχαμε και με αυτοπεποίθηση για όσα έχουμε μπροστά μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς! Καλό αγώνα!