Η απόφαση για τη βίαιη προσαγωγή του υπόδικου πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίστηκε από την Επιτροπή, καθώς κατά τις τρεις προηγούμενες κλήσεις του να καταθέσει ως μάρτυρας, ο ίδιος αρνήθηκε επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η ιατρική γνωμάτευση που είχε ζητηθεί από το νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, διαβεβαιώνει ότι ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου μπορεί να υποστεί τη «βάσανο της κατάθεσης».
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησαν για εμπαιγμό της Επιτροπής και ζήτησαν την άμεση παρουσία του κ. Παπαδημητρίου στην Επιτροπή. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπή κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντική τη μαρτυρία Παπαδημητρίου λόγω της θέσης την οποία κατείχε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
«Αν δεν έρθει οικεία βούληση, θα έρθει “σιδηροδέσμιος”», δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τονίζοντας πως ο Θ. Παπαδημητρίου θα καταθέσει έτσι στην Επιτροπή, αφού «διοικούσε ως διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ από την ημέρα ίδρυσής του μέχρι πριν λίγο καιρό, επί 25 συναπτά χρόνια».
 
Οι ερωτήσεις προς τον Θ. Παπαδημητρίου «θα διατυπωθούν, θα τις ακούσει το Πανελλήνιο και αν θέλει, απαντάει», υπογράμμισε ο βουλευτής, αφήνοντας αιχμές για το διάστημα της ηγεσίας του στον φορέα.
 
«Αυτός υπογράφει όλες τις συμβάσεις, όλες τις προσλήψεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανούσε 60 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, από τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και 200 εκατ. δάνεια. Αυτά τα 200 εκατ. ευρώ δάνεια για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού έχουν πάει σε φίλους, κουμπάρους, πολιτικά τζάκια και οικογένειες, αδερφού εγγόνια, ανήψια, θείους, παππούδες» συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στην Επιτροπή ο υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στο οποίο περιέχονται συνομιλίες που «καίνε» τον Άδωνι Γεωργιάδη.
 
«Αν στις προηγούμενες Επιτροπές -όπως για τα δάνεια των κομμάτων- υπήρχε μία έκπληξη, εδώ θα σηκωθεί η τρίχα της κεφαλής. Μιλάμε για απίστευτο πάρτι, απίστευτη ρεμούλα, σήψη του πολιτικού συστήματος και επιτομή της πελατειακής αντίληψης. Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις και κεφάλαια που αφορούν μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε επίσης.
 
«Αν στις προηγούμενες Επιτροπές -όπως για τα δάνεια των κομμάτων- υπήρχε μία έκπληξη, εδώ θα σηκωθεί η τρίχα της κεφαλής. Μιλάμε για απίστευτο πάρτι, απίστευτη ρεμούλα, σήψη του πολιτικού συστήματος και επιτομή της πελατειακής αντίληψης. Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις και κεφάλαια που αφορούν μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε επίσης.
 
Ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι είναι αυτός που «υπογράφει όλες τις συμβάσεις, όλες τις προσλήψεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε 200 εκατ. δάνεια για εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, αυτά έχουν πάει σε φίλους, κουμπάρους, πολιτικά τζάκια και πολιτικές οικογένειες, αδερφούς, εγγόνια, ανίψια, θείους, παππούδες».
 
Την ίδια ημέρα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και μέλος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό News247 πως «γινόταν απίστευτο πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και σε άνθρωπο που είναι στη φυλακή με ισόβια κάθειρξη έχουν δώσει λεφτά».
 

Πρόεδρος επί τετραετία, σε άγνοια

 
Μετά από τις καταθέσεις της υπεύθυνης οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κατερίνας Πολύζου που επέλεξε το «δικαίωμα της σιωπής», και της υπεύθυνης του διοικητικού συντονισμού του φορέα, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου που δήλωσε αναρμόδια σε πολλές ερωτήσεις, την Τετάρτη ήταν η σειρά της επί 4 χρόνια (από τον Δεκέμβριο του 2010 ως τον Απρίλιο του 2015) προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτριας ιατρικής, Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού.
 
Η σύζυγος του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Υγείας, Δημήτρη Κρεμαστινού, εμφανίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους μάρτυρες, δηλώνοντας άγνοια σε αρκετά σημαντικά ερωτήματα που της τέθηκαν.
 
Η ίδια δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής πως «δεν θα ξαναπήγαινα πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ», διευκρινίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι το έργο του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν καταπληκτικό η εμπειρία της τελικά ήταν τραυματική», ενώ όπως προσέθεσε για τα επόμενα 10 χρόνια καλείται να πληρώνει δικηγόρους και να ταλαιπωρείται γιατί ως καθηγήτρια-ιατρός ήταν πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ακόμη, υπογράμμισε πως η θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και τα μέλη του ΔΣ ήταν άμισθοι και το μόνο που εισέπρατταν ήταν αμοιβή της τάξης των 75 ευρώ ανά συνεδρίαση. Επίσης, δήλωσε ότι τοποθετήθηκε πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και παρέμεινε και με τους μετέπειτα υπουργούς καθώς όλοι δεν δέχονταν την παραίτησή της.
 
Ερωτηθείσα από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα εάν γνώριζε «για τις 23 προσλήψεις επί εποχής Άδωνι Γεωργιάδη», η Τζ. Κρεμαστινού υποστήριξε ότι δεν γνώριζε, και εξήγησε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ έγιναν άτομα αορίστου χρόνου το 2005 και το 2009 και από κει και πέρα όλες οι προσλήψεις ήταν ορισμένου χρόνου.
 
Η πρώην πρόεδρος δήλωσε αναρμόδια και σε άγνοια σε πλήθος ερωτήσεων, τόσο για το Διοικητικό ΣΥμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και για διορισμούς στον φορέα, όσο και για αποφάσεις που λαμβάνονταν κατά την περίοδο της προεδρίας της.
 
Τέλος, η Τζ. Κρεμαστινού υπεραμύνθηκε των κοστοβόρων επιλογών του ΚΕΕΛΠΝΟ στον τομέα της ενημέρωσης, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζοντας πως τα χρόνια που ήταν πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχαν παρά πολύ σοβαρά προβλήματα, με επιδημίες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα και γι΄αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε «καμπάνιες ενημέρωσης και όχι διαφημίσεις, κάτι το οποίο προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».