Τη μη καταβολή του επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους καταγγέλλει η ομοσπονδία τουρισμού – επισιτισμού υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες πατάνε πάνω στο επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή σύμβασης, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί θολό το τοπίο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τον 13ο και 14ο μισθό.

Συγκεκριμένα, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν φέτος το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Η ομοσπονδία καταγγέλλει την «προσωπάρχη του ξενοδοχείου Golden Coast στην N. Μάκρη» ότι δεν κάνει τις επαναπροσλήψεις στο περυσινό προσωπικό ώστε να τους βγάλει και σε αναστολή σύμβασης, αλλά και το γενικότερο κλίμα εργοδοτικής παραβατικότητας, απολύσεων, εξαναγκασμών σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Το ζήτημα ανέδειξε την Δευτέρα σε ανάρτηση της και η πρώην υπουργός εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «καταργούν εν κρυπτώ 13ο και 14ο μισθό».

Αχτσιόγλου: Καταργούν 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή

Η ανάρτηση:

«Δύο νέα ισχυρά πλήγματα στους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση της #ΝΔ.

1. Καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ήδη, εξάλλου, πολλοί εργοδότες ενημερώνουν τους εργαζομένους τους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν 13ο και 14ο μισθό καθώς δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση εκ του νόμου.

2. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καραντίνα επειδή νόσησε συνάδελφός τους βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι. Κι εδώ η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα ενώ ο εργαζόμενος που νοσεί από κορονοϊό να λαμβάνει την αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις, ο συνάδελφός του που τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα για 14 μέρες δεν καλύπτεται από κανένα πλαίσιο, μένει χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα. Μάλιστα, πολλοί εργοδότες προσλαμβάνουν άλλον στη θέση αυτού που ετέθη σε καραντίνα και τελικά ο εργαζόμενος βρίσκεται στον αέρα.

Είναι φανερό ότι γι’ αυτή την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι κάθε κρίσης. Είτε διά της αδράνειας είτε διά της πράξης δεν χάνει ευκαιρία να πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους».

«Το επιχείρημα των εργοδοτών ότι δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν επίδομα αδείας δεν ευσταθεί καθώς σύμφωνα με το νόμο ο εργαζόμενος δικαιούται ολόκληρο το επίδομα αν έχει συμπληρώσει ένα έτος στον ίδιο εργοδότη», επισημαίνει ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος που εξηγεί πως αν κάποιος εργαζόμενος, είχε κλείσει τον Ιανουάριο του 2020 ένα χρόνο δουλειάς, δικαιούται ολόκληρο το επίδομα ανεξάρτητα με τον αριθμό των μηνών που τέθηκε σε αναστολή. «Το θέμα αποτελεί γκρίζα ζώνη που πρέπει να αποσαφηνιστεί» υπογραμμίζει.

Επιπλέον, η ομοσπονδία τουρισμού – επισιτισμού διερωτάται αν «έμμεσα καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στον κλάδο μας;» και αξιώνει απαντήσεις για σειρά ερωτημάτων:

  • Το λάθος που προέκυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τις λάθος πληρωμές των 534ευρω του Ιουνίου πότε θα διορθωθεί;
  • Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΡΓΑΝΗ πότε θα πληρωθούν;
  • Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον επισιτισμό που μένουν εκτός ρύθμισης πως θα ζήσουν;
  • Οι εργαζόμενοι που είναι εποχικοί και για λογούς βιοποριστικούς έκαναν μεροκάματα νόμιμα τον Χειμώνα και τους βρήκε το lockdown σε άλλον εργοδότη πως θα ζήσουν;
  • Ο αριθμός των 50 ενσήμων πότε θα νομοθετηθεί;

Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σχετικά με την «καταβολή επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων». Την ερώτηση κατέθεσαν οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Γεώργιος Μουλκιώτης επικαλούμενοι την ΚΥΑ του Ιουνίου η οποία έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου να προχωρούν μονομερώς σε αίτηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού (αναστολή σύμβασης) 534€, εφ΄ όσον οι εργοδότες είτε δεν ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους είτε δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.

Οι ερωτήσεις του ΚΙΝΑΛ:

  • Οι εποχικά εργαζόμενοι που έχουν βγει σε αναστολή σύμβασης μέσω του εργοδότη τους, θα πάρουν κανονικά το επίδομα ανεργίας και αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη;
  • Όσοι εποχικοί εργαζόμενοι προβαίνουν μονομερώς στην αίτηση αναστολής, θα λάβουν 13 και 14 μισθό, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία;

Στον αέρα για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα -σύμφωνα με ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα- επαναφέρεται η οριζόντια εφαρμογή της δυνατότητας της αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, κατά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν στην ουσία τα 534 ευρώ σε μια συγκυρία όπου έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης για περιορισμό του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7.00 το πρωί από τις 11/8 μέχρι τις 23/8.

Αναστέλλονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις και αυστηροποιούνται οι έλεγχοι εισόδου από τα χερσαία σύνορα

Το μέτρο αφορά τις εξής περιοχές:

– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται πως με βάση με το πλαίσιο το οποίο ίσχυε προ της χθεσινής ΠΝΠ, δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο είχαν μόνο οι επιχειρήσεις στους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών.

Με τη νέα ΠΝΠ, οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή ακόμη και το σύνολο –δηλαδή το 100%- των εργαζομένων, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι.

Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι πλέον οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργαζόμενους, τους οποίους είχαν ανακαλέσει οριστικά από προηγούμενη περίοδο αναστολής, ενώ πριν από αυτή τη ρύθμιση ο εργοδότης δεν είχε το δικαίωμα να θέτει εκ νέου σε αναστολή των εργαζόμενο αν είχε προηγηθεί ανάκληση της αναστολής.

Όπως σημειώνει το ethnos.gr, oι εργοδότες υποχρεούνται επίσης μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.