X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πολλαπλά «όχι» στα κυβερνητικά σχέδια για νέες κλειστές προσφυγικές δομές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Μετά το «όχι» του δημοτικού συμβουλίου Χίου λίγες μέρες πριν, ομόφωνη διαφωνία για νέες προσφυγικές δομές στα νησιά τους εξέφρασαν και τα δημοτικά συμβούλια της Σάμου και της Μυτιλήνης σε μαραθώνιες χθεσινές συνεδριάσεις τους.
Stringer / SOOC
|

Ολοένα και περισσότερες είναι οι αντιδράσεις για τα κυβερνητικά σχέδια για μεγάλες κλειστές προσφυγικές δομές. Το δημοτικό συμβούλιο της ανατολικής Σάμου και το συμβούλιο της Μυτιλήνης, σε χθεσινές συνεδριάσεις τους αποφάσισαν να μη δεχθούν τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής φιλοξενίας στα νησιά τους. Σημειώνεται ότι ήδη το συμβούλιο της Σάμου είχε αποφασίσει την παραίτηση όλων των συμβούλων σε περίπτωση υλοποίησης της νέας δομής.

«Γεωγραφικός περιορισμός» για τη νέα δομή από τον Δήμο Μυτιλήνης

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης εμπεριέχει «γεωγραφικό περιορισμό», ότι δηλαδή ο δήμος δεν επιθυμεί επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης, ωστόσο φαίνεται να «επιτρέπει» άρρητα τη δημιουργία νέας δομής στον έτερο δήμο του νησιού, αυτόν της Δυτικής Λέσβου, ο οποίος πρόσφατα αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στη μοναδική προσωρινή δομή στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η οποία και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία είναι η εξής:

  • Όχι επιπλέον δομή στον Δήμο Μυτιλήνης.
  • Μαζική αποσυμφόρηση του νησιού.
  • Φιλοξενία μεταναστών στη Μόρια στη δυναμικότητα των 2.800 ατόμων, όπως έχει σχεδιαστεί.
  • Έλεγχος της λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
  • Ενίσχυση με προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας για αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Μικρή κλειστή δομή εκτός οικιστικού ιστού ζητά η Σάμος

Στην απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη δημιουργία μίας μικρής κλειστού τύπου δομής εκτός οικιστικού ιστού, την ενίσχυση του νοσοκομείου Σάμου, καθώς και τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος Σάμου με απόφαση του συμβουλίου εξουσιοδοτείται να αναλάβει να οργανώσει συναντήσεις με τους δημάρχους των υπόλοιπων νησιών, καθώς επίσης και με τους περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί από την παρουσία αιτούντων άσυλο στα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το δημοτικό συμβούλιο Χίου από την Παρασκευή έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο της Χίου απέρριψε ομόφωνα και κατηγορηματικά την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, ενώ εξέδωσε ψήφισμα κατά πλειοψηφία, με το οποίο εμμένει σε πρόσφατη απόφασή του για μία δομή, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση,  με ευθύνη της κυβέρνησης και δύναμη 500 ατόμων, με καμία μόνιμη παραμονή στο νησί.

Τέλος, αντίθετος στέκεται και ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, στις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν και το νησί του. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Λέρου ζητά απαντήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη, κάνει λόγο για φυλακές όταν αναφέρεται στις δομές που θέλει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση στα νησιά – υποδοχείς και επισημαίνει ότι η πρώτη και τελευταία φορά που είχαν στο συγκεκριμένο νησί ανθρώπους υπό καθεστώς στέρησης ελευθερίας ήταν κατά την περίοδο της δικτατορίας, με τους πολιτικούς κρατούμενους.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις