«Επειτα από τα χθεσινά γεγονότα στο κοινοβούλιο και τους δρόμους της Βαρσοβίας…απευθύνω έκκληση προς εκείνους που έχουν πραγματικές εξουσίες για σεβασμό του λαού, των συνταγματικών αρχών και της ηθικής», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Βρότσλαβ της δυτικής Πολωνίας.

Η ηγεσία της πολωνικής αντιπολίτευσης κάλεσε σήμερα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να κρατά αποκλεισμένη την κεντρική αίθουσα του κτιρίου του κοινοβουλίου. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρσοβία και άλλες πολωνικές πόλεις μετά την αστυνομική επιχείρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες, για τη διάλυση του μπλοκ των διαδηλωτών που κρατούσε αποκλεισμένο το κτίριο του κοινοβουλίου από την Παρασκευή. Πλέον προστατεύεται από μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ η είσοδος έχει απαγορευτεί για τους δημοσιογράφους.

«Ντροπή», «Σταματείστε την καταστροφή της Πολωνίας», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες. Ακούγονταν όμως και συνθήματα που αναφέρονταν προσωπικά στον ισχυρό άνδρα του υπερσυντηρητικού, λαϊκιστικού κυβερνώντος Κόμματος του Δίκαιου και της Δικαιοσύνης (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα.

Aντικυβερνητικοί διαδηλωτές όλων των τάσεων αναφέρονταν στην επίθεση της «καλής αλλαγής» που έχει ξεκινήσει το λαϊκιστικό κόμμα, μεταρρυθμίζοντας την εκπαίδευση, προετοιμάζοντας την άλωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επιβάλλοντας έλεγχο στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και περιορίζοντας το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

Οι σημερινές πορείες και συγκεντρώσεις ακολούθησαν τα πρωτοφανή γεγονότα της νύκτας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι απέκλεισαν τις εξόδους τους κτιρίου του Κοινοβουλίου, εμποδίζοντας επί πολλές ώρες την έξοδο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο και του ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του κινήματος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας KOD και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την εισαγωγή νέας ρύθμισης που περιορίζει την πρόσβαση των βουλευτών στα μέσα ενημέρωσης και κατά της υιοθέτησης του προϋπολογισμού του 2017, υπό συνθήκες ανομίας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Η φάλαγγα των αυτοκινήτων που απομάκρυνε από το κοινοβούλιο, μετά τον απεγκλωβισμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, την Σίντλο, τον Κατσίνσκι και πολλά στελέχη του PiS, διέσχισε το πλήθος, τις πρώτες πρωινές ώρες.


Παρέμβαση του προέδρου Ντούντα

Βγαίνοντας από μακρά σιωπή, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία, εκφράζοντας σε ανακοίνωσή του «ανησυχία» και προτείνοντας διαμεσολάβηση.

Από την πλευρά της , η Σίντλο μίλησε για «εκείνους που πιστεύουν ότι η πολιτική εδράζεται στη σύγκρουση», ενώ η εκπρόσωπός της, Μπεάτα Μάζουερκ, κατήγγειλε «την παραβίαση του νόμου» από την αντιπολίτευση, που έχει αποκλείσει την κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, με στόχο, κατά την άποψή της, «να ανατρέψει τη νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Μέχρι σήμερα πάντως, όλες οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Πολωνία για θέματα εσωτερικής πολιτικής, δεν έχουν πλήξει την δημοτικότητα του PiS, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 35%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή πάνω από το ποσοστό που συγκεντρώνουν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο μέρος, στο επίδομα των 120 ευρώ για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, ένα μέτρο δαπανηρό, αλλά που έγινε θετικά δεκτό και έχει ως στόχο να ενισχύσει δημογραφικά την Πολωνία. Το Σάββατο, οι ηγέτες των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη σχετικά με τις χθεσινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο και κάλεσαν τον πρόεδρο της πολωνικής Δίαιτας να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση της κάτω βουλής την Τρίτη, ώστε να διεξαχθεί μία συζήτηση που δεν έγινε και να επαναληφθούν οι αμφισβητούμενες ψηφοφορίες.

Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης, φιλελεύθεροι και κεντρώοι, έχουν καταλάβει την αίθουσα των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη. Μέχρι τότε, πολλές διαδηλώσεις οργανώνονται στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters