Επρόκειτο για γκρουπ 50 περίπου ατόμων, στην πλειονότητά τους παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, που έφτασαν από τη Μόσχα μαζί με ενήλικους συνοδούς και στο πλαίσιο καλοκαιρινής εκδρομής.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Sergei Sobyanin ο οποίος επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων, το τραγικό συμβάν έγινε το βράδυ του Σαββάτου όταν οι συνοδοί τους αποφάσισαν να παρακάμψουν τη σχετική απαγόρευση και να υποκύψουν στις πιέσεις των νεαρών παιδιών για μια βόλτα στη λίμνη βάζοντας τα παιδιά σε δυο βάρκες και σε ένα κανό και ενώ ήταν ήδη γνωστό πως στο σημείο αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού.

Όπως μετέδωσε το Ria Novosti, η καταιγίδα αναποδογύρισε τις τρεις λέμβους με αποτέλεσμα όλα τα άτομα να σκορπίσουν στα νερά της λίμνης ενώ τις Αρχές ειδοποίησε ένα κορίτσι μόλις 12 ετών που κατάφερε να φτάσει σώο στην ακτή.

Στο σημείο κατέφθασαν από τη Μόσχα ισχυρές δυνάμεις διάσωσης με ελικόπτερα αλλά και βατραχανθρώπους που μέχρι και αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να εντοπίσουν τους μαθητές που εξακολουθούν να αγνοούνται, αλλά και ιατρικό κλιμάκιο και ψυχολόγοι για να παράσχουν βοήθεια και στήριξη σε εκείνα που σώθηκαν ωστόσο βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Για το δυστύχημα ήδη συνελήφθη ένα άτομο που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και ο οποίος ενέκρινε τη μοιραία βαρκάδα και ενώ, σύμφωνα με πρώην τοπικό αξιωματούχο της περιοχής Karelia, επί σειρά ημερών υπήρχαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την συγκεκριμένη καταιγίδα ακολουθούμενες από σαφή απαγόρευση για «βόλτα» στη λίμνη.